MENIU

Operațiunea sovietică prin care au fost infiltrate 3 persoane în conducerea României

După fuga lui Nicolae Ceaușescu, trei dintre semnatarii Scrisorii celor 6 au ajuns în CFSN. Documentul a fost considerat programul „socialismului cu față umană” în România. În 22 decembrie 1989, imediat după fuga soților Elena și Nicolae Ceaușescu, gruparea (dintre cele care încercau să organizeze structuri care să umple vidul de putere) câștigătoare a ieșit tabăra lui Ion Iliescu și Petre Roman.

Martie, 1989. ”Aici Radio Europa Liberă”

Ei au alcătuit Frontul Salvării Naționale, organismul de conducere fiind Consiliul FSN. La acea dată doar câțiva inițiați știau că denumirea de ”Frontul Salvării Naționale” fusese propusă de Nicolae Militaru, generalul român cu legături în serviciile URSS. Din acesta, inițial au făcut parte 40 de persoane.

Pe lângă persoane din grupul de dizidență al lui Ion Iliescu, au fost cooptate persoane care erau cunoscute publicului pentru actele de dizidență din anii comunismului. Îi enumăr de-a valma, fără a comenta aici speculațiile apărute după Revoluție despre false sau reale dizidențe, despre eroi autentici sau impostori: Doina Cornea, Ana Blandiana, Mircea Dinescu, Laszlo Tokes, Dumitru Mazilu, Dan Deșliu.

În general, au fost alese persoane care impresionaseră prin gesturi de frondă față de Nicolae Ceaușescu, oameni care în acele momente erau invidiate pentru curajul din ultimii ani ai dicaturii. Așa se explică faptul că lumea a acceptat destul de ușor că pe listă se găseau trei dintre actorii principali ai unui gest de opoziție față de Ceaușescu, ”Scrisoarea celor 6”: Alexandru Bărlădeanu, Silviu Brucan și Corneliu Mănescu.

Articolul integral pe EVZ

Mai multe articole despre:
Revoluţie FSN