MENIU

ONU acuză SUA pentru ”utilizarea disproporționată” a forței împotriva manifestanților antirasism

ONU acuză SUA pentru ”utilizarea disproporționată” a forței

Naţiunile Unite au atras atenția, vineri, asupra ”utilizării disproporţionate” a forţei împotriva manifestanţilor antirasism în oraşele americane. Reprezentanții ONU şi-au exprimat îngrijorarea inclusiv faţă de posibile ”detenţii arbitrare”, transmite France Presse. ”Autorităţile trebuie să garanteze că forţele de securitate federale şi locale utilizează forţa doar când este necesar”, a declarat un reprezentant al ONU.

Într-un briefing virtual, purtătoarea de cuvânt a Înaltulului comisariat ONU pentru drepturile omului, Elizabeth Throssel, a pledat pentru dreptul cetățenilor de a protesta pașnic și pentru siguranța jurnaliștilor la astfel de evenimente.

"Manifestaţiile paşnice, care s-au desfăşurat în oraşe din SUA, precum la Portland, trebuie să poată continua.” Manifestanţi şi jurnalişti care participă la astfel de evenimente nu trebuie să rişte ”arestări arbitrare sau detenţia sau să fie supuşi unei utilizări disproporţionate a forţei”, a declarat reprezentantul ONU.

Joi, ministerul american al Justiției anunțase deschiderea unei anchete oficiale privind confruntările din Portland, care au loc aproape în fiecare noapte. Ancheta, care vizează acțiunea controversată a polițiștilor federali, a fost deschisă după ce pe rețelele de socializare au apărut înregistrări în care aceștia, deși erau echipați în uniforme militare, ieșeau din mașini fără însemne instituţionale pentru a-i aresta pe manifestanţii antirasism.

”Autorităţile trebuie să garanteze că forţele de securitate federale şi locale sunt identificate clar şi utilizează forţa doar când este necesar şi potrivit normelor internaţionale", a punctat Throssel, potrivit Agerpres.

Reamintim că mişcarea de protest antirasism din SUA a început în urmă cu peste 50 de zile, după moartea afroamericanului George Floyd într-o confruntare cu poliția. Recent, preşedintele Donald Trump a ordonat desfăşurarea agenţilor federali în mai multe oraşe, printre care Chicago, pentru ”a reduce infracționalitatea.”

Mai multe articole despre:
avertisment onu proteste antirasism sua