MENIU

Omul de casă al lui Radu Mazăre, Sorin Strutinsky, trimis în judecată de DNA

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe omul de afaceri Sorin Strutinsky, apropiat al primarului Constanței, Radu Mazăre, și al președintelui suspendat CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, pentru mai multe fapte de corupție, printre care și trafic de influență.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni AGERPRES, el este acuzat de patru infracțiuni de trafic de influență, dintre care una în formă continuată, instigare la două infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată și instigare la două infracțiuni de spălare a banilor, în formă continuată.

DNA precizează că în 2009 Strutinsky a pretins de la un denunțător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către firma acestuia, în baza a trei contracte încheiate cu Direcția Apelor Dobrogea Litoral.

Procurorii susțin că, în schimbul banilor, Strutinsky, prevalându-se de influența exercitată asupra funcționarilor DADL și asupra Ministrului Mediului de la acea vreme, a promis că îi va determina să respecte obligațiile contractuale asumate, referitoare la plata prețului către firma respectivă. Astfel, în perioada 2009 — 2012, Strutinsky a primit de la denunțător suma de aproximativ 1,3 milioane lei, banii fiind virați din conturile bancare ale societății reprezentate de denunțător, în cele ale firmelor indicate de omul de afaceri, respectiv SC New Home Construct SA, SC Mehmetoglu SRL, SC Nefermin SRL, SC Panel Building System SRL și SC CDS Project. Ulterior, el i-a determinat pe reprezentanții firmelor implicate să falsifice mai multe contracte, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăților corespondente și justificarea acestora în evidențele contabile.

 Mai multe pe Agerpres