MENIU

Omul care a adus în România creditele în francul elvețian

Prima bancă care a venit cu ideea creditelor în franci

„OTP este prima bancă în a cărei ofertă standard intră credite în franci elvețieni, aducând un model răspândit pe piața bancară din Ungaria. Francul elvețian este perceput ca o monedă mai stabilă în raport cu accesele de volatilitate ale cotațiilor euro/dolar”, se spunea într-un articol publicat în noiembrie 2005 de Ziarul Financiar.

În urmă cu aproape zece ani, unui bancher străin proaspăt venit în România i-a venit ideea să le ofere românilor un nou tip de credite: cele în franci elvețieni, scrie Money.ro.

Banca cu capital unguresc OTP Bank a intrat în România în anul 2004. Din 2005 la cârma diviziei de Retail a OTP România a fost numit Laszlo Diosi, care ulterior, din 2007, a devenit președintele OTP Bank România.

Tot din 2005, OTP Bank a atacat „zona de retail cu o oferta inedită: credite în franci elvețieni, la cele mai mici dobânzi nominale – 7,5% la creditul pentru nevoi personale, 7% la creditul pentru nevoi personale cu garanție ipotecară și 6,5% pe an la creditul ipotecar.

Așadar, OTP Bank este instituția financiară care a adus la noi în țară pentru prima dată împrumuturile în moneda elvețiană. Iar șeful diviziei de retail era, în acea perioadă, Laszlo Diosi.

Marea majoritate a împrumuturilor în franci este concentrată în portofoliile a șase bănci: Volksbank, OTP Bank, Raiffeisen, Piraeus Bank şi Banca Românească.

Mai multe articole despre:
franci elveţieni francul elveţian