MENIU

OMS: COVID nu se transmite prin LAPTE MATERN, avantajele sunt mai mari decât riscurile

alaptare

Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF atrag atenția asupra pericolului reprezentat de accenturarea campaniilor de promovare a înlocuitorilor laptelui matern, în contextul în care se induce ideea că prin alăptarea naturală s-ar putea transmite coronavirusul.

,,Pandemia de COVID-19 scoate la iveală nevoia de a avea o legislație mai fermă care să protejeze familiile atunci când vine vorba de promisiuni false privind siguranța înlocuitorilor laptelui matern sau practici agresive de promovare. 

OMS și UNICEF atrag atenția că pe fondul acestor informații a scăzut consumul de lapte matern și le încurajează pe femei să continue să alăpteze chiar dacă sunt diagnosticate sau suspecte de COVID-19.

,,În timp ce cercetătorii continuă să testeze laptele matern al mamelor diagnosticate sau suspecte de COVID-19, datele actuale indică faptul că este puțin probabil ca virusul COVID-19 să se transmită prin alăptare sau prin administrarea cu biberonul a laptelui matern provenind de la o mamă diagnosticată sau suspectă de COVID-19. Beneficiile alăptării sunt mult mai numeroase decât potențialele riscuri pentru sănătate asociate acestui virus. Hrănirea bebelușului cu lapte praf nu este mai sigură," arată comuniatul OMS și UNICEF.

Dintre cele 194 de țări analizate în cadrul raportului, 136 au stabilit anumite măsuri legislative în conformitate cu Codul internațional de marketing al înlocuitorilor laptelui matern și rezoluțiile adoptate ulterior de Adunarea Mondială a Sănătății (Codul). Codul se bucură de o atenție sporită, 44 de țări consolidându-și în ultimii doi ani reglementările privind marketingul.

Deși România se numără printre țările care au un cadru legislativ în ceea ce privește Codul de marketing al substituenților de lapte matern, nu toate categoriile din cod sunt integrate în legislație. Mai mult, rata de alăptare exclusivă la sân în primele șase luni din viață este de doar 12,6% și există de asemenea alte practici inadecvate referitoare la nutriția sugarului și copilului mic inclusiv în contextul COVID-19.

Mai multe articole despre: