MENIU

OMICRON provoacă ieșirea din pandemie și trecerea în faza endemică a COVID-19 - Anunțul EMA

OMICRON provoacă ieșirea din pandemie și trecerea în faza endemică a COVID-19 - Anunțul EMA

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) prevede că cea mai infecțioasă variantă de coronavirus - OMICRON provoacă ieșirea din pandemie și transformarea în boală endemică. Anunțul vine și după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a transmis că dozele rapel administrate din ce în ce mai des împotriva COVID-19 nu reprezintă o strategie eficientă în reducerea infectărilor.

Răspândirea variantei OMICRON „împinge” COVID-19 spre varianta unei boli endemice, cu care omenirea poate trăi, deși în acest moment ne confruntăm cu o pandemie, a anunțat EMA.

Agenția Europeană nu recomandă, ca și OMS, administrarea unui al patrulea vaccin împotriva COVID-19 pentru populația generală, pentru că rapelurile repetate nu constituie o strategie „durabilă”.

„Nimeni nu știe exact când vom ajunge la capătul tunelului, dar vom fi acolo. Odată cu creșterea imunității în rândul populației - și cu Omicron, imunitatea naturală se va amplifica, și pe lângă vaccinare. Astfel ne vom îndrepta rapid către un scenariu care va fi mai aproape de o boală endemică”, a declarat directorul EMA, Marco Cavaleri.

„Nu trebuie să uităm că suntem încă într-o pandemie”, a adăugat Cavaleri, atrăgând atenția asupra presiunii uriașe care există în acest moment în sectorul sanitar din toată lumea.

OMS a anunțat marți că în cel mult două luni peste jumătate dintre europeni se vor infecta cu Omicron, care se răspândește deja accelerat de la sfârșitul anului trecut. În același timp, OMS a precizat că dozele booster repetate nu reprezintă o strategie pentru „stingerea” pandemiei.

„Dacă avem o strategie în care facem rapel la fiecare patru luni, vom ajunge să avem probleme cu răspunsul imunitar. Și în al doilea rând sigur că există acel risc de oboseală în populație la administrarea repetată a rapelurilor”, a mai avertizat Cavaleri.

Directoru lEMA a transmis că țările ar trebui să înceapă să se gândească la administrarea dozelor de rapel la intervale cât mai îndepărtate și la sincronizarea cu sezonul rece, la fel ca și vaccinurile antigripale.