MENIU

Olanda, țară care a pus umărul la amânarea intrării României în Schengen, principala poartă pentru COCAINĂ în Europa

Captură de cocaină (arhivă)

Ţările de Jos, Belgia şi Germania au devenit cele mai importante noduri pentru traficul de cocaină, drog care ajunge în Europa de Vest, conform unui raport al ONU.

„Porturi de la Marea Nordului precum Antwerp, Rotterdam şi Hamburg … eclipsează porţile tradiţionale de intrare din Spania şi Portugalia pentru cocaina care ajunge în Europa de Vest”, conform raportului Biroului ONU împotriva Drogurilor şi Criminalităţii (UNODC),  transmite DPA, citată de Agerpres.

 

În raportul său cu privire la piaţa globală a cocainei, această agenţie a ONU şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la extinderea culturilor de coca, planta folosită pentru a obţine cocaina, cu 35% anul trecut. Aria totală a culturilor de coca din America de Sud a crescut la peste 300.000 de hectare.

 

UNODC a raportat şi că această creştere a producţiei este legată şi de progresele înregistrate în procedurile de procesare chimică a plantei de coca.

 

În numeroase regiuni ale globului cererea pentru acest drog a crescut în ultimul deceniu, conform raportului.

 

UNODC consideră că rutele de trafic prin Marea Nordului ar fi putut contribui la o mai extinsă distribuţie a cocainei în Europa. Conform raportului, acest lucru are legătură cu traficanţii de origine albaneză care, în urmă cu 10 ani, au început să cumpere cocaina direct din America de Sud şi apoi o transportau pe mare spre Belgia şi Ţările de Jos.

 

Austria și Olanda sunt țările care au blocat includerea României și Bulgariei în spațiul Schengen. 

Mai multe articole despre:
olanda schengen austria cocaina migranti