MENIU

OLAF se implică în cazul APIA, într-o investigație comună cu DNA

<p>Ajutoare APIA / Foto: Profit.ro</p>

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) se implică în dosarul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și se alătură DNA într-o investigație comună care privește Programul 2012 de Distribuție Gratuită de Alimente pentru persoanele defavorizate din UE.

OLAF a emis un comunicat de presă prin care a anunțat implicarea în cazul de fraudă și corupție de la APIA. Instituția europeană amintește de perchezițiil pe care procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) le-au realizat luni la sediul APIA, dar și la domiciliile suspecților din acest dosar.

OLAF anunță că investigația comună are legătură cu Programul 2012 de Distribuție Gratuită de Alimente pentru cele mai defavorizate persoane din Uniunea Europeană, program ce este finanțat din bugetul UE și gestionat de APIA. Inspectorii europenii subliniază că impactul financiar din acest caz se ridică la peste 26 de milioane de euro.

“Operațiunea este un bun exemplu al cooperării exemplare dintre OLAF și autoritățile naționale, care lucrează împreună pentru a apăra interesele financiare ale contribuabilul european împotriva fraudei. Vreau să mulțumesc tutoror autorităților care au ajutat la desfășurarea acestei investigații până în prezent și să îi urez Direcției Naționale Anticorupție succes în acest caz foarte important”, a declarat Giovanni Kessler, directorul OLAF.

De asemenea, instituția europeană antifraudă a punctat în comunicat că a beneficiat, în acest caz, de asistența Directoratului General pentru Politici Agricole din cadrul Comisiei Europene, dar și de cooperare cu autoritățile judiciare din Cipru, Italia, Suedia și Germania.

România este ţara în care Oficiul European de Luptă Antifraudă a făcut, în 2014, cele mai multe investigaţii privind utilizarea fondurilor europene, fiind urmată, la mare distanţă de Ungaria şi Bulgaria, potrivit raportului de activitate al instituţiei pe anul trecut.