MENIU

OLAF lovește și în Viktor Orban după ce l-a zdruncinat pe Dragnea

Ce au în comun Orban și Dragnea

După ce serviciul anti-fraudă al Comisiei Europene a declanșat scandalul de corupție din jurul Tel Drum care îl are în vizor pe Liviu Dragnea, OLAF produce valuri și la Budapesta. Procurorii ungari investighează un caz semnalat de OLAF care îl vizează pe ginerele lui Viktor Orban pentru fraudă cu fonduri UE.

Procurorii ungari au lansat o investigaţie privind un caz de fraudă cu fonduri europene care îl vizează pe ginerele premierului Viktor Orban, în condiţiile în care Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a desfăşurat o anchetă independentă, relatează site-ul agenţiei Reuters.

OLAF a anunţat în luna ianuarie că ancheta vizează 35 de proiecte de iluminat public din Ungaria, derulate de către o companie controlată de către Istvan Tiborcz, ginerele lui Orban.

Comisia Europeană a primit un raport în acest sens, potrivit căruia investigaţia "a dezvăluit nu doar nereguli grave în majoritatea proiectelor, dar şi conflicte de interese", scrie Mediafax.

"Data încheierii acestei investigaţii, care vizează fraude bugetare şi alte infracţiuni, nu poate fi estimată în acest moment", a spus procurorul Csilla Gugyi.

Proiectele investigate, privind modernizarea stâlpilor de iluminat din mai multe oraşe din Ungaria, au fost efectuate de o companie numită Elios Innovativ Zrt, în perioada 2011-2015. Istvan Tiborcz, care s-a căsătorit cu fiica lui Viktor Orban, Rahel, în 2013, a fost un membru al consiliului de administraţie din 2009 până în 2014. El şi-a vândut pachetul de acţiuni în 2015, invocând atacuri nefondate la adresa lui şi a familiei.

Guvernul de la Budapesta a anunţat că a colaborat în investigaţia OLAF şi că susţine ancheta demarată de către procurori.

Cum a declanşat Oficiul European Antifraudă ancheta în dosarul lui Liviu Dragnea

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea (55 de ani), a fost pus sub acuzare în noiembrie 2017 în cel de-al treilea dosar penal. Acuzaţiile procurorilor DNA sunt dintre cele mai grave.

Liderul PSD este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, fraude europene şi abuz în serviciu, infracţiuni care i-ar putea aduce şi şapte ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat. Faptele ar fi fost comise în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, funcţie pe care Dragnea a ocupat-o timp de 12 ani, în perioada 2000-2012.

Potrivit DNA, dosarul s-a constituit pe baza unei sesizări a Oficiului European Antifraudă (OLAF) ce a fost transmisă la data de 30 septembrie 2016, şi semnala săvârşirea mai multor infracţiuni, între care obţinerea nelegală, pe bază de documente false, a unor finanţări din fonduri europene, pentru lucrări de reabilitare de drumuri judeţene, beneficiar fiind CJ Teleorman.

Orban se întâlnește cu Dragnea

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, marţi, că a primit invitaţia premierului ungar Viktor Orban, liderul Fidesz, pentru a avea o întâlnire în calitate de preşedinţi de partid.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a avut, luni, o întâlnire cu ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto. „Am avut o întâlnire bună. Am abordat câteva teme extrem de importante şi pentru România, şi pentru Ungaria. Sunt câteva proiecte de infrastructură mare - o legătură între Bucureşti şi Budapesta pe calea ferată şi vorbim de cale ferată de mare viteză. De asemenea, o discuţie despre posibilitatea ca în viitorul foarte apropiat România să poată deveni un furnizor de gaze naturale pentru Ungaria. Am discutat de asemenea despre Fundaţia Gojdu şi i-am spus domnului ministru că cred că putem aveam suficientă înţelepciune ambele părţi să începem o discuţie serioasă şi fără patimă despre moştenirea Gojdu, şi nu a respins ideea", a declarat, marţi, Liviu Dragnea.
Mai multe articole despre:
Viktor Orban OLAF