MENIU

Oficialii din domeniul apărării AVERTIZEAZĂ! Criza migranților de la granița dintre Polonia și Belarus ar putea erupe într-un conflict armat

Criza migranților se adâncește FOTO: PROFIMEDIA IMAGES

Oficiali europeni din domeniul apărării sunt îngrijorați că criza migranților de la granița dintre Belarus și Polonia ar putea declanșa o nouă criză mult mai gravă: un conflict armat, relatează Politico.

’'Potențialul de escaladare este extrem de ridicat”, a afirmat miercuri ministrul estonian al apărării Kalle Laanet în cadrul unei conferințe de presă susținută la întrunirea organizată de Colegiul Baltic pentru Apărare, un eveniment care reunește oficiali din domeniul apărării în fiecare an în Estonia.

Comentarii similare au fost făcute la aceeași conferință de presă de înalți oficiali din Grecia, Lituania și Marea Britanie, toți exprimându-și temerile legate de o posibilă escaladare a situației.

Cel puțin 2.000 de migranți se află în prezent la granița dintre Belarus și Polonia, neputând să intre în Uniunea Europeană, dar nici să se întoarcă în Belarus - o situație pe care oficialii europeni au descris-o ca fiind o componentă a unui ’’atac hibrid” organizat de regimul Lukașenko împotriva blocului comunitar.

Mai mult, criza vine în contextul în care imagini din satelit au confirmat informațiile potrivit cărora Rusia amplasează din nou trupe și echipament la granița să cu Ucraina.

Polonia a acuzat direct Rusia că ajută la orchestrarea planului de a atrage migranți din Orientul Mijlociu în Belarus pentru a fi trimiși la granițele UE.

Ministrul estonian al apărării nu a exclus posibilitatea izbucnirii unui conflict regulat între Polonia și Belarus însă a fost foarte precaut în comentariile sale.

’’Bineînțeles că nu putem afirma că nu există niciun risc. Dar nu știm cât de ridicat este acest risc în acest moment (...) Trebuie să monitorizăm foarte atent situația în fiecare zi”, a spus acesta.

În urmă cu o zi, comandantul forțelor militare estoniene, Martin Herem, le-a spus jurnaliștilor că, deși Lukașenko ’’pare să își fi pierdut mințile”, Belarus se confruntă cu impedimente logistice în ceea ce privește declanșarea unui război.

Herem a argumentat că un conflict de intensitate redusă este mai probabil.

Oficialii europeni reuniți în Estonia afirmă că pentru moment U.E. ar trebui să se concentreze pe oferirea de sprijin logistic și resurse Poloniei, precum și Lituaniei și Letoniei. 

Aceștia au făcut de asemenea apel la o nouă rundă de sancțiuni care să fie impuse Belarusului.

U.E. pregătește deja noi sancțiuni care să vizeze companiile aeriene și oficialii care ajută cu transportarea migranților la granițele U.E. de către Belarus.

Ministrul estonian al apărării, a argumentat la rândul său că Rusia este parțial responsabilă pentru criză și a adăugat că țara să este pregătită să sprijine Lituania, precum și Polonia, cu trupe și echipamente.

Estonia a trimis deja ajutoare Lituaniei, inclusiv echipament, însă Polonia nu a cerut deocamdată ajutor.

Numărul soldaților polonezi staționați la granița cu Belarusul ajuns la 15.000 miercuri dimineața.

Mai multe articole despre:
conflict armata militari hybrid