MENIU

Câte rachete au tras rușii de la debutul INVAZII și cum stau cu OFENSIVA: dezvăluirile Pentagonului

Dezastrul provocat de rachetele rusești / Profimedia

Rusia a lansat deja circa 500 de rachete asupra Ucrainei de la începutul invaziei sale, respectiv din 24 februarie și până în prezent. Datele sunt oferite de către un înalt oficial american din domeniul Apărării, care a oferit presei - sub rezerva anonimatului - informaţii despre desfăşurarea luptelor în Ucraina, relatează EFE, citat de Agerpres.

Potrivit oficialului american, forţele ruse au înaintat cu greu de joi, aflându-se în prezent la 25 km distanţă de capitala Kiev. Totuşi, sunt la doar 10 kilometri de centrul oraşelor Cernigov şi Harkov, în nordul ţării, ceea ce înseamnă că soldaţii ruşi se află într-adevăr la periferia acelor oraşe, fiind răsfiraţi pe o zonă extinsă.

Experţii de la Washington observă, astfel, că Moscova s-a mişcat mai alert în sudul Ucrainei.

În acelaşi timp, SUA au livrat deja peste două treimi din armele promise la sfârşitul lunii februarie Ucrainei, ceea ce favorizează utilizarea lor "eficientă" pentru a încetini avansarea forţelor ruse, a declarat vineri o responsabilă a Pentagonului, citată de AFP.

Din pachetul de 350 de milioane, "am livrat deja ucrainenilor echipamente în valoare de 240 de milioane de dolari, inclusiv unele dintre cele mai indispensabile, precum echipamente antitanc", a explicat aceasta, adăugând că restul armelor va ajunge în zilele sau săptămânile următoare.

Alte 14 ţări au livrat deja arme Ucrainei de la începutul invaziei ruse în 24 februarie, a mai spus ea, fără a preciza care sunt ele, indicând că preşedintele american Joe Biden a cerut o nouă anvelopă Congresului pentru ca SUA să continue livrările de arme Kievului, mai arată sursa citată.

Mai multe articole despre:
rusia atac ucraina rachete ucraina razboi ucraina