MENIU

Octavian Jurma: Omicron va fi dominantă în România înainte de finalul anului! Suntem într-o perioadă critică

Epidemiologul Octavian Jurma

Epidemiologul Octavian Jurma consideră că ne aflăm într-o perioadă critică și speră ca DSP-urile și INSP vor crește nivelul de supraveghere genomică. Jurma spune că e posibil să vedem debutul valului Omicron în România înainte de finalul anului pe fondul platoului actual.

„Omicron este deja dominanta in Londra cu 72% din secventieri. La inceputul saptamanii era la 40%! Diferenta nu e produsa de disclocarea valului Delta ci peste valul Delta.

Se pare de asemenea ca debutul valului nu mai poate fi pus la la 2 saptamani dupa dobandirea dominantei ci la mai putin de 1 saptamana, pentru ca varianta Omicron este capabila sa creasca numarul de cazuri inainte de a fi dominata.

E oare posibil sa vedem debutul valului Omicron in Romania inainte de finalul anului pe fondul platoului actual?

Asteptam cu sufletul la gura raportul VOC de marti, care ne va permite sa calculam rata de crestere si in Romania chiar daca numarul de secventieri va continua sa scada.

Sper insa ca DSP-urile si INSP vor creste nivelul de supraveghere genomica in aceasta perioada critica. Ca doar nu incearca iarasi sa ne zugraveasca situatia mai verde decat este in realitate cum au facut si inainte de valul 4-Delta?”, a transmis Octavian Jurma.

Mai multe articole despre:
octavian jurma omicron restrictii covid vaccinare