MENIU

Octavian Jurma: MARȚI - peste 30.000 de cazuri, cresc internările la copii - VÂRFUL valului, estimat ca și Alexandru Rafila

Octavian Jurma, medic și cercetător Foto: Facebook.com

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma avertizează din nou în legătură cu dublarea internărilor la adulți, dar și la copii de săptămâna viitoare. Acesta previzionează că săptămâna viitoare se va depăși pragul de 30.000 de infectări pe zi. Cercetătorul revine și cu criticile la adresa autorităților, reclamând că România se bazează, în pandemie, „exclusiv pe noroc”, și nu pe prevenție în evitarea infectărilor majore la adulți și copii, precum și a deceselor din cauza acelerării răspândirii Omicron.

Octavian Jurma anticipează depășirea pragului de 30.000 de cazuri pe zi chiar din a doua zi a săptămânii viitoare, în urma recordului de peste 19.000 de infectări de joi, 20 ianuarie. Cercetătorul mai face o previziune sumbră legată de internările adulților și a copiilor: „de săptămâna viitoare, numărul adulților (internați - n.red.) se va dubla, ca și la copii”, astfel că până la sfârșitul lunii, „duminica viitoare”, se vor depăși 10.000 de internați pe zi. În același timp, Jurma anticipează și vârful valului 5, fixat de el peste 2-3 săptămâni. De menționat că anticiparea perioadei în care se va atinge vârful valului 5 este asemănătoare cu cea anunțată de Alexandru Rafila. Ministrul Sănătății a anunțat, tot joi, că vârful valului ar putea fi în jurul datei de 10 februarie, peste 20 de zile.  
„Recordul de astazi inseamna ca debutul saptamanii viitoare ar putea avea loc la 15.000 de cazuri noi inca de luni. Iar marti e posibil sa depasim 30.000 de cazuri pe zi.
Tot de saptamana viitoare numarul de internari in randul adultilor va incepe sa se dubleze saptamanal, la fel ca cel al copiilor si vom depasi 10.000 de pacienti pe zi pana duminica viitoare. (...)
Vestea buna este ca suntem la 2 maxim 3 saptamani distanta de varful valului 5. Sa speram deci ca Omicron este mai milostiv cu noi si copiii nostri decat sunt autoritatile. (...) Cu infectarile si internarile copiilor nu am avut noroc si deschiderea fizica a scolilor ii trimite mai repede in spitale decat in valul Delta. Pariul cu pandemia in scoli a fost pierdut de guvern a doua oara, dar il decontam tot noi si familiie noastre. (...)
Este prea devreme sa calculam relatia dintre curba infectarilor si cea a internarilor sau a deceselor in valul 5-Omicron. Valul 4-Delta a debutat mult mai lent si am avut timp in luna august sa calibram curbele si sa anticipam ce urmeaza sa se intample lunile urmatoare”, susține, în prognoza sa, Octavian Jurma, postată pe pagina de Facebook.
Octavian Jurma critică autoritățile pentru că nu iau măsuri mai eficiente pentru stoparea ascendenței rapide a infectărilor. Medicul și cercetătorul afirmă că România se bazează, în pandemie, nu pe vaccinare sau certificat verde, testare, ci „exclusiv pe noroc”.
„E cazul sa ne obisnuim cu un numarul infernal de cazuri, internari si decese inainte de o ingrijorare a autoritatilor. Motiv pentru care autoritatile nici nu sunt ingrijorate si ne anunta linistiti ca nu sunt destule cazuri in spitale ca sa treaca scolile din urban in online, desi in judete ca Timis jumatate din focare sunt in scoli. Nu credeam ca se poate mai rau ca in valul 4-Delta dar iata ca se poate. (...)
Spre deosebire de alte tari care s-au bazat pe preventie, certificat verde, testare si vaccinare, Romania se bazeaza exclusiv pe noroc nu pe pregatire. Daca rezultatele vor fi grozave va fi meritul politicienilor, daca va fi dezastru va fi vina poporului, a opozitiei minuscule si a Ghinionului. (...) 
Daca, doar daca avem noroc, numarul de internari la ATI in raport cu cel al internarilor va scadea sub 10% (cat este acum) si nu vom avea si 1,000 de pacienti la ATI
Daca, doar daca avem noroc, procentul celor care mor zilnic va scadea sub 3% din numarul de cazuri confirmate cat este mortalitatea aparenta (CFR) in Romania, nu de alta dar la 30,000 de cazuri pe zi am putea vedea din nou 500 de decese pe zi si daca mortalitatea e cu 50% mai mica in Omicron”, mai susține Jurma.
„Masca FFP2+vaccin = cea mai buna protectie ca sa traversam valul 5 in siguranta. In aceasta perioada orice interactiune fizica fara masca FFP2 este un risc major de infectare”, recomandă, în încheierea prognozei sale, Octavian Jurma.