MENIU

Octavian Jurma, avertisment teribil despre tulpina super-mutantă COVID-19 - Cum poate lovi România

Octavian Jurma, avertisment teribil despre tulpina super-mutantă COVID-19 - Cum poate lovi România

Octavian Jurma avertizează asupra pericolului tulpinii super-mutante sud-africane, ce a provocat alertă maximă vineri în Europa și în lume. Medicul și cercetătorul cunoscut pentru studiile sale asupra evoluției epidemiei COVID-19 în România apreciază că aceasta se va extinde accelerat și va depăși curând valul Delta. Noua variată de coronavirus va reuși să disloce foarte repede Delta și să o înlocuiască și va produce valuri epidemice

„Delta e acum, să zicem așa, gorila care a eliminat competiția. Peste tot în lume, Delta e tulpina dominantă. Ne așteptam ca, din cadrul acestei tulpini, una din versiunile urmașe ale Delta să preia conducerea. Faptul că a apărut o nouă variantă de pe o ramură pe care o consideram extinctă, adică pe cale de a dispărea – Beta, din Africa de Sud – a luat prin surprindere pe toată lumea.

Cât de repede dislocă tulpina Delta. Ea a fost direct declarată „variantă de îngrijorare” tocmai din cauza vitezei cu care reușește să înlocuiască tulpina Delta. E chiar mai repede decât tulpina Delta a reușit să înlocuiască tulpinile concurente”, a declarat Octavian Jurma, vineri seară, la un post TV.

Cea mai mare amenințare din partea acestei tulpini complexe vine tocmai din repeziciunea cu care au explodat cazurile acum, deși este sub observație încă de la începutul anului, când a apărut în Africa de Sud, susține cercetătorul. Actuala variantă ar fi una din cele mai evoluate şi contagioase versiuni ale virusului - apărută în Botswana, având peste 30 de mutaţii, prin care ar putea „păcăli” vaccinul.

„Al doilea motiv de îngrijorare e legat de tipurile de mutații care apar. Această tulpină are 32 de mutații în proteina spike și a reușit să împrumute cele mai periculoase mutații de la toate tulpinile care sunt acum de îngrijorare în circulație, de la Alpha, Delta, Gamma, Lambda. (...)  

Varianta sud-africană a fost variantă sub monitorizare, adică are niște caracteristici interesante care merită să orienteze efortul de secvențiere în această direcție. Uneori durează săptămâni să se treacă la variantă de interes, adică una care merită atenția comunității internaționale, ca să o introducă în secvențieri și să o monitorizeze și abia apoi, dacă variantă se dovedește că poate să evadeze răspunsul imun, dacă există suspiciuni că poate evada vaccinarea, că se poate răspândi mai repede, se clasifică drept variantă de îngrijorare. Doar aceste variante sunt capabile să producă valuri epidemice”, a concluzionat Octavian Jurma.