MENIU

Obicei spectaculos din Transilvania: ALUNGĂ iarna. Datează din Evul Mediu şi e creat de o femeie

<p>Fuga lolelor 2018, din Agnita. Foto: Cristina Bălău / Turnul Sfatului</p>
<p>Fuga lolelor 2018, din Agnita. Foto: Cristina Bălău / Turnul Sfatului</p>
<p>Fuga lolelor 2018, din Agnita. Foto: Cristina Bălău / Turnul Sfatului</p>

Câteva sute de lole au „speriat” iarna cu mult zgomot, costume îmblănite, dansuri și gogoși, pe străzile din Agnita. Timp de câteva ore, lolele au fost urmărite de un public numeros, fiind aclamate și fotografiate la tot pasul. Cei mai norocoși dintre curioși au fost chiar luați la dans de câte o lolă.  

Obiceiul de pe Valea Hârtibaciului își are rădăcinile în Evul Mediu. Pe atunci însă, a fost vorba despre o femeie. Curajoasa Ursula s-a îmbrăcat într-un costum înfricoșător, iar cu biciul scotea sunete asurzitoare cu ajutorul cărora a reușit să alunge turcii. Acum, sunetele asurzitoare le servesc lolelor la înlăturarea iernii friguroase, astfel încât primăvara să aibă loc să se desfășoare.

„Rolul lolelor este mai nou să înlăture spiritele rele și iarna geroasă. Eu vă garantez că de mâine vremea se va schimba în bine. Vine primăvara! Ca să îi facem loc primăverii să vină, în timpul rând trebuie să alungăm iarna, evident. Prin gălăgia provocată de talăngi și bice îndepărtăm iarna geroasă. Avem și gogoși, pentru că trebuie să îi îndulcim pe oameni atunci când se sperie de noi. Mai ales copiii și tinerii se sperie de măștile fioroase pe care le purtăm și de gălăgia pe care o provocăm, dar ca să ne ierte îi recompensăm cu ceva dulce”, arată Bogdan Pătru, lolă, pentru Turnul Sfatului.

Evenimentul a început, ca de fiecare dată, cu o paradă spectaculoasă pe străzile orașului Agnita. Sub atentele priviri ale localnicilor și ale curioșilor veniți chiar din străinătate pentru această tradiție, lolele au pocnit din bice, iar apoi celor supărați de sunetele asurzitoare le-au oferit gogoși să-i îmbuneze.

„Foarte bune gogoșile! Am luat pentru fetița mea cea mică dar am gustat și eu. Înțeleg că așa e aici obiceiul, ca cel supărat să primească o gogoașă, iar micuța evident că s-a speriat puțin de costumele lor și de bice”, povestește o mămică.

În localitatea Agnita de pe Valea Hârtibaciului, Fuga lolelor este organizată de Breasla Lolelor în fiecare ultima duminică din luna ianuarie.

Foto: Cristina Bălău