MENIU

Oamenii de știință au înțeles, în sfârșit, de ce ne e greu să ținem un secret

Cât ai rezistat ultima oară să păstrezi un secret? Probabil, nu prea mult timp iar de aici apare următoarea întrebare: de ce ne este greu să păstrăm un secret? Ei bine, știința oferă în sfârșit un răspuns.

Fie că este vorba de secretele noastre sau de cele a persoanelor din jur, cu toții ne întâmpinăm următoarea problemă - nu prea suntem buni la a le ține departe de urechile altcuiva.

Un nou studiu redefinește noțiunea de secret și oferă o explicație nouă care ne aduce în prim plan legătura sa cu depresia, anxietatea și cu sănătatea precară. Mai exact, studiul spune că secretul ne determină să ascundem o informație când ne aflăm pe lângă ceilalți, iar asta ne macină pe interior pentru că ne face să ne simțim inautentici.

De ce nu putem păstra un secret foarte mult timp?

Un psiholog de la Columbia Business School, Michael Slepian, împreună cu colegii săi, a realizat șase studii, pe un total de 1.200 de persoane, cu scopul de a realiza un top al categoriilor de comportamente sau identități care sunt ținute de obicei în secret.

Potrivit studiului, cele mai comune secrete sunt gândurile extrarelaționale (când te gândești că ai o relație cu o altă persoană decât cea cu care ești de fapt), dorințe romantice (pe care le ai atunci când ești singur) și comportament sexual (vizionarea filmelor porno, fantazii).

„Secretele pot fi dăunătoare și pot accentua problemele pe care le ai de fapt. Persoanele intervievate au susținut că atunci când nu interacționau cu nimeni, se gândeau la secretele lor de două ori mai des. Cu cât mintea lor se îndrepta mai mult către un secret, cu atât aceștia erau expuși unor stări emoționale dăunătoare, devenind anxioși, depresivi și cu o stare de sănătate mai precară", a declarat Michael Slepian.

Sursa

Mai multe articole despre:
secret psihologie gânduri