MENIU

Oamenii de știință au identificat rolul benefic pe care îl are plânsul asupra sănătății umane

De multe ori ne manifestăm bucuriile sau tristețile prin lacrimi, pentru că astfel ne exteriorizăm mai bine emoțiile. Dar uneori se întâmplă să plângem doar de la praf sau de la vânt. Astfel apare întrebarea: de ce plângem?

Lacrimile au o utilitate anume, ele ajută la menținerea sănătății ochilor. Acestea sunt produse de glandele lăcrimare, situate sub pleoape, și au rolul de a curăța, lubrifia și dezinfecta globul ocular. Acest procedeu are rolul primordial de îngrijire și de protecție a ochilor, menținând în permanență umezeala de la suprafața lor.

Pe lângă acestă utilitate, lacrimile au și rolul de a îndepărta factorii care îți pot irita ochii, precum: praful, copmușii pe bază de sulf, vânt și a altor particule de acest fel.

Dacă vorbim despre lacrimile de fericire sau de tristețe, acestea te ajută să comunici mai eficient emoțiile intense pe care le simți, persoanelor din jurul tău. Ca urmare, plânsul poate promova sentimentele de compasiune și empatie. Din acest motiv, lacrimile pot fi folosite uneori și cu scopul de a manipula.

Însă, ceea ce cu siguranță nu știai este că lacrimile au o compoziție chimică diferită, în funcție de rolul pe care îl servesc. Lacrimile bazale, cele care sunt mereu prezente pe suprafața ochiului și care au rol de protecție, sunt alcătuite din trei straturi- unul de mucus care se află la suprafața ochiului, unul apos și unul uleios (care împiedică evaporarea lor).

Lacrimile reflexe, cele provocate de agenții iritanți, sunt alcătuite din aceleași trei straturi pe care le-am enumerat anterior, dar ele au în componența lor mult mai multă apă și un nivel mai mare de anticorpi, care au rolul de a dezinfecta.

Lacrimile emoționale sunt cele care conțin un nivel mai mare de hormoni de stres, lucru care ar putea explica de ce plânsul are un efect eliberator și calmant.

Sursa

Mai multe articole despre:
ochi emoţii lacrimi