MENIU

Oamenii de știință au aflat de ce trompa elefantului e un exemplu unicat de organ

Câte lucruri poți face tu cu nasul? Ei bine, înafară de a respira și de a mirosi, mai nimic. Există însă, un animal al cărui nas s-a dezoltat în așa fel încât poate face o mulțime de lucruri cu el, de la a se hrăni până la a se mișca. Este vorba despre trompa elefantului.

Elefantul este fiinţa cu cel mai performant nas din întreg regnul animal. Și există o mulțime de lucruri fascinante pe care sigur nu le știai, despre trompa elefanților, cum ar fi faptul că este formată din 40.000 de mușchi. Adică gândește-te că corpul uman are în totalitate 650 de mușchi, în timp ce elefanții au un număr imens de mușchi, doar în trompă.

Toate lucrurile fascinante pe care nu le știai despre trompa elefanților

De asemenea, trompa acestora este foarte flexibilă precum limba datorită faptului că nu conține oase sau încheieturi. Cu toate acestea, este suficient de puternică încât să să ridice sau să doboare obiecte grele de sute de kilograme, dar suficient de gentilă cât să apuce un chips de cartof fără să-l sfărâme, la fel cum ai face tu cu mâna.

Un alt lucru fascinant la trompa elefanților este simțul olfactiv cu care nu pot concura nici măcar câinii. Trompa prezintă la rădăcina acesteia nu mai puțin de 2.000 de receptori olfactivi, mai mulți decât la oricare alt animal cunoscut. Câinele, mult lăudat pentru mirosul său extrem de fin, are „doar" 800 de receptori, în timp ce omul are 636. Așa că putem spune că acest organ al elefanților acționează precum o limbă, un nas și un braț, la un loc.

Mai mult, simțul olfactiv al elefantului este atât de dezoltat încât poate identifica până și bombele ascunse în pământ. Din acest motiv, elefanții sunt singurele animale care evită terenurile minate din Angola.

Sursa

Mai multe articole despre:
elefant naş trompa