MENIU

Oamenii de afaceri critică dur impozitul pe gospodărie și legea salarizării. "Dezastru economic"

Taxele PSD, criticate de oamenii de afaceri

Lideri din mediul local de afaceri critică în termeni duri proiectele de lege privind salarizarea unică și impozitul pe gospodărie propuse de guvernarea PSD, după ce aceleași concluzii au venit și din partea investitorilor americani (AmCham) sau a experților fiscali.

Lideri din mediul local de business reuniți în fundația Romanian Business Leaders (RBL) afirmă că proiectele de lege privind salarizarea unică și impozitul pe gospodărie, anunțate "fără vreun studiu de impact și fără consultare", "vor arunca în aer încrederea în statul român și echilibrul bugetar al României".

RBL consideră că "introducerea de măsuri fiscale netestate, complicate și greu de aplicat pune în pericol stabilitatea economică a țării și amenință coeziunea socială".

În sprijinul acestor acuzații, RBL invocă faptul că "România are deja cel mai fragil buget din Uniunea Europeană (UE), cu pondere a veniturilor în PIB de aprox. 25%, la peste 15 puncte procentuale față de media UE și la 10 puncte procentuale de media statelor UE din Europa centrală (Ungaria, 38%, Croația, 37%, Cehia și Polonia, câte 35% din PIB)".

"În 2018, bugetul va pierde atât fluxurile de numerar prin nereținerea la sursă a impozitului pe venit, precum și cca. 1,4% din PIB, conform estimării FMI, rezultate din reducerea cotelor de impunere la 0% și 10%, prin introducerea impozitului pe venitul global al unei gospodarii", astfel încât, per total, pentru mediul de afaceri, sistemul de impozitare propus nu va genera beneficii care să depășească costul birocrației necesare implementării lui".

RBL acuză și legea salarizării unitare, în urmă căreia "statul va cheltui mai mulți bani cu salariile angajaților din sectorul public".

"Este o majorare făcută în mod haotic și fără un fundament economic realist: excedentul bugetar raportat pentru primul trimestru din 2017 este calculat înainte de majorarea concretă a salariilor. Salariile din sectorul public pot fi majorate, în linie cu veniturile bugetare reale, cu criterii clare de performanță, scopul fiind creșterea eficienței totale a sistemului bugetar", se spune în mesajul RBL prezentat de Hotnews.

În plus, o astfel de schimbare a "regulilor jocului într-un interval de mai puțin de un an arată că statul român este impredictibil, instabil și netransparent".

Aceasta în condițiile în care, potrivit sursei citate, "nu primesc prioritate măsurile care chiar pot stimula activitatea economică și duce la venituri mai mari", precum reducerea birocrației (cum ar fi cazul eliminării prevederilor care blochează înregistrarea în scop de TVA, care în fapt au rămas neatinse după așa-zisă eliminare a formularului D088), eliminarea barierelor administrative inutile în domeniul autorizațiilor de construire și încurajarea bugetarii multianuale și a programelor de investiții în infrastructura.

"RBL semnalează că măsurile luate de decidenții politici de câteva luni încoace riscă să ducă țara și pe noi toți, împreună, spre un dezastru economic care va anula progresul obținut cu greu din ultimii trei ani", se mai arată în acest comunicat.

Mai multe articole despre:
legea salarizării impozitul pe gospodărie