MENIU

O viaţă în imagini INEDITE - Regina ELISABETA a II-a a Marii Britanii aniversează 90 de ani

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii va împlini, în curând, 90 de ani. E momentul ideal pentru o trecere în revistă a momentelor importante din viaţa suveranei britanice, surprinse în imagini inedite.

Regina s-a născut la 21 aprilie 1926, la Londra. Tatăl ei, ducele Albert de York, a fost proclamat rege, sub numele de George al VI-lea, după abdicarea fratelui său, Eduard al VIII-lea, în decembrie 1936. Mama sa a fost Lady Elisabeta Bowes-Lion, contesă de Strathmore şi Kingborne. După ce tatăl său a urcat pe tron, Prinţesa Elisabeta a devenit moştenitoare a tronului şi cunoscută ca 'Her Royal Highness The Princess Elizabeth' (Alteţa Sa Regală Prinţesa Elisabeta).

Atât prinţesa Elisabeta cât şi sora sa mai mică, prinţesa Margareta, au studiat acasă, sub supravegherea mamei şi a guvernantei. Odată ce a devenit succesoare la tron, prinţesa Elisabeta a început să ia cursuri de istorie, drept şi religie, pregătindu-se, astfel, pentru viitorul său rol. De asemenea, a studiat franceza, arta şi muzica, a luat lecţii de echitaţie şi de înot. Când a început cel de-al Doilea Război Mondial, prinţesa Elisabeta, în vârstă de 13 ani, împreună cu sora sa, Prinţesa Margareta, au fost evacuate la Castelul Windsor din Berkshire. La 18 ani, Prinţesa Elisabeta a fost numită consilier de stat, exercitând, pentru prima dată, îndatoriri de şef de stat, în timpul absenţei Regelui.

La 20 noiembrie 1947, prinţesa Eisabeta s-a căsătorit cu prinţul Phillip Mountbatten, devenit în urma căsătoriei Duce de Edinburgh. Prinţul Phillip, fiul Prinţului Andrew al Greciei şi stră-strănepot al Reginei Victoria, şi-a efectuat serviciul militar în Marina Britanică. Cei doi au patru copii (Prinţul Charles de Wales, moştenitorul tronului, născut la 14 noiembrie 1948, Prinţesa Anne, născută în 1950, Prinţul Andrew, născut în 1960 şi Prinţul Edward, născut în 1964), opt nepoţi şi o strănepoată. Citeşte mai multe pe Agerpres.

Ziarul Belfast Telegraph face o trecere în revistă a unora dintre cele mai importante momente ale vieţii şi domniei Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, incluzând momente extreme de delicate -precum căsătoria, naşterea celor patru copii ai săi, dar şi diferite vizite oficiale sau momente speciale în familie, existând şi foarte multe imagini inedite.