MENIU

O familie a CÂŞTIGAT RĂZBOIUL CU BANCA. Acum plăteşte O RATĂ de PATRU ORI MAI MICĂ

<p>Nici &icirc;n 2014 nu s-au dat mai multe credite. Ba da, către Guvern</p>

O familie din Valu lui Traian, judeţul Constanţa a reuşit să îşi susţină cauza în instanţă şi să câştige. Avocatul lor a reuşit să demonstreze faptul că unele comisioane erau abuzive. Acum, aceştia vor avea de plătit o rată de patru ori mai mică.

Familia Posedaru a împrumutat de la o cunoscută bancă din România 97.300 euro, în 2007, pentru a-şi putea cumpăra o locuinţă în localitatea Valu lui Traian. Cei doi soţi s-au trezit că imobilul nu avea fundaţie, iar de atunci a început calvarul: s-au aflat în permanenţă în litigii penale, dar şi civile cu cei care i-au înşelat, scrie cugetliber.ro.

„Curtea de Apel a tranşat definitiv, vinerea trecută, situaţia clauzelor abuzive din contractul de credit. Este prima şi singura hotărâre definitivă la Constanţa în care dobânda curentă variabilă va fi stabi-lită în raport de indicele de referinţă EURIBOR + marja fixă”, precizează avocatul Florin Bobeşi.

Potrivit contractului, în primul an de creditare, (creditul fiind luat pe o perioadă de 30 de ani), părţile au stabilit că dobânda curentă aplicabilă creditului să fie fixă, de 5,8% pe an, urmând ca, începând cu al doilea an, dobânda curentă să fie variabilă. După încheierea contractului, banca a emis primul grafic de rambursare potrivit căruia trebuia să fie plătită o rată lunară de 619,56 euro timp de 360 de luni. Conform contractului de credit, după primul an de creditare, părţile au convenit ca după primul an dobânda curentă să fie formată din dobânda de referinţă variabilă, care se afişează la sediile băncii la care se adaugă 1,20% puncte procentuale, marjă fixă.

Apoi, banca le-a comunicat un nou grafic de rambursare a împrumutului, în care se menţiona că dobânda variabilă aplicabilă creditului este de 10,1%, iar rata lunară pentru rambursarea creditului a fost calculată la suma de 902,87 euro/lunar timp de 348 de luni, rata majorându-se cu 50% faţă de cea iniţială.

Prin acţiunea înaintată în instanţă, familia Posedaru a cerut ca magistraţii să constate abuzivă clauza privind comisionul lunar de administrare de 48,65 euro reprezentând un procent de 0,05% din valoarea creditului contractat şi să dispună eliminarea acesteia, urmând a se dispune ca acest comi-sion de administrare să fie calculat la valoarea soldului creditului şi nu la creditul iniţial.

De asemenea, familia Posedaru, prin avocatul Florin Bobeşi, a mai cerut constatarea abuzivă a clauzei din contract potrivit căreia, pe parcursul derulării creditului, banca poate modifica dobânda fără consimţământul împrumutatului, în funcţie de costul resurselor de creditare, şi eliminarea acesteia.

Practic, rata pe care o va plăti Ilie Posedaru în următorii 20 de ani va fi una semnificativ mai mică, undeva puţin peste 200 euro, faţă de 945 euro, bani pe care i-a plătit lună de lună începând cu anul 2007. Cu siguranţă că această hotărâre definitivă pronunţată de Curtea de Apel Constanţa va constitui un reper important pentru soluţiile ce se acordă în celelalte dosare aflate spre soluţionare pe rolul instanţelor de judecată constănţene şi nu numai”, conchide avocatul Florin Bobeşi.