MENIU

Poftiți în Nunțiatura Apostolică, locul unde a stat Papa Francisc la București! VIDEO exclusiv realitatea.net

Site-ul realitatea.net a primit permisiunea de a vizita unul dintre cele mai bine păzite locuri din București în urmă cu doar câteva zile, pe durata vizitei Papei Francisc: Nunțiatura Apostolică. "Puțini jurnaliști au avut acces aici", a explicat Excelența Sa Nunțiul Apostolic Miguel Maury Buendia, ambasadorul Vaticanului la București, care a acceptat să vorbească pentru cititorii site-ului Realitatea și să facă un tur al clădirii istorice, inaugurate în 1901.


De Cristian Otopeanu


Bucureștiul se topește sub soarele arzător de început de iunie. Este ora 11:50, iar aplicația AccuWeather arată temperatura de 27 de grade Celsius. În centrul Capitalei, o străduță care poartă patina timpului, îngustă, dar cochetă și cu un asfalt ca în palmă, adăpostește o comoară arhitecturală, ferită de privirile trecătorilor.

Aici, pe strada Pictor Constantin Stahi, la numărul 5, este Palatul Nunțiaturii Apostolice, inaugurat în 1901, în timpul domniei Regelui Carol I. În urmă cu doar câteva zile, în acest Palat a dormit Papa Francisc în cele două nopți petrecute la București. Acum 20 de ani, în 1999, aici a dormit și Papa Ioan Paul al II-lea, care a vizitat Capitala tot în luna mai, dar la început, în zilele de 7, 8 și 9 mai.

Palatul a fost proiectat de arhitectul şi criticul de artă italian Giulio Magni, când acesta nu împlinise încă 40 de ani. Ca o curiozitate, aceluiași Giulio Magni îi datorăm, printre altele, celebra Hala Traian din București și fosta școală comunală Mavrogheni din Capitală, în prezent denumită Școala Nr.11, Heliade Rădulescu, aflată pe Şoseaua Kiseleff, lângă Muzeul Ţaranului Român.

Revenind la Palatul Nunțiaturii Apostolice, acesta a fost ridicat de episcopul Franz Xaver von Hornstein ca reşedinţă a sa la București și a fost realizat în stil eclectic tratat monumental, cu elemente neoromantice și neogotice. Interiorul a fost renovat în ultimii ani, iar piesele de mobilier sunt remarcabile: un pian acustic tronează în camera de primire a oaspeților, scaunele sunt din lemn de nuc, bogat ornamentate și sculptate manual, iar pe pereți tronează tablouri impunătoare. Pardoseala alternează în funcție de specificul camerelor, fie marmură, fie parchet de cea mai bună calitate.

Vezi mai jos imagini filmate de jurnalistul realitatea.net, Cristian Otopeanu!

Vezi și: Making of realitatea.net | Întâlnirea Klaus Iohannis - Papa Francisc de la Cotroceni. Ce nu s-a văzut la TV

Dialog cu Excelența Sa Miguel Maury Buendia, ambasadorul Vaticanului la București

În acest loc, Excelența Sa Miguel Maury Buendia îndeplinește în prezent funcția de Nunțiu Apostolic în România. A fost numit chiar de către Papa Francisc, într-o ceremonie care a avut loc în decembrie 2015. În traducere liberă pentru cei care nu sunt familiarizați, Nunțiatura Apostolică este reprezentanța diplomatică a Sfântului Scaun în România. Practic, ambasada Vaticanului la București. Iar Nunțiul Apostolic are rangul de ambasador extraordinar și plenipotențiar, cu aceleași prerogative ca ale ambasadorilor oricărui alt stat.

Spaniolul în vârstă de 63 de ani a răspuns pozitiv solicitării realitatea.net și a permis accesul în Nunțiatura Apostolică, declarată monument istoric şi înscrisă în Lista monumentelor istorice din Bucureşti.

"Papa Francisc a fost impresionat de frumusețea peisajului din Transilvania și de căldura oamenilor din întreaga țară. A fost o atmosferă de sărbătoare", a sintetizat Excelența Sa Miguel Maury Buendia vizita Papei Francisc la București, produsă în urmă cu mai puțin de o săptămână.

Și a continuat: "Papa Francisc știa bine că românii au o inimă mare. La Iași, chiar a spus că se simte ca acasă. Cu siguranță i-a placut România. Papa Francisc este un om adevărat și un preot adevărat, cu o inimă transformată de Evanghelie. Cu siguranță s-a simțit bine. Îmi voi aminti afecțiunea sa fraternă pentru Preafericitul Părinte Patriarh Daniel".

Întrebat de realitatea.net dacă impactul vizitei Papei Francisc în România a întrecut sau nu așteptările, ambasadorul a răspuns diplomat: "Aceasta o va spune istoria".

Și-a dorit Papa Francisc ceva în mod deosebit pe durata șederii în Nunțiatura Apostolică? Replica ambasadorului, emoționantă și promptă: "Să ne rugăm pentru el".

"Faceți ceea ce v-a cerut Papa Francisc. Mergeți împreună" a fost mesajul de final al Excelenței Sale Nunțiul Apostolic pentru români, la finalul dialogului cu realitatea.net.

 

 

.