MENIU

Nu neglijaţi aceste simptome neobișnuite! Ar putea fi un infarct

Pe lângă durerea precordială "clasică" (durere toracică anterioară intensă, cu caracter de constricţie, presiune, arsură, greutate, strângere sau sfredelire ce iradiază în umărul şi braţul stâng şi care durează mai mult de câteva minute) nu subevaluaţi posibilitatea de a avea un infarct atunci când aveţi următoarele simptome nespecifice, avertizează doctorul Tudor Ciuhodaru. 

1. Disconfort sau dureri cu alte localizări: la nivelul braţelelor, umerilor, gâtului sau spatelui puse adesea pe seama efortului fizic sau afecţiunilor osteoarticulare.

2. Senzaţia de lipsă de aer, de sufocare sau leşin, respiraţie sacadată, palpitaţii, ameţeli, oboseală sau transpiraţie abundentă apărute din senin sau necorelate cu gradul de efort.

3. greţuri, vărsături, dureri abdominale, arsuri epigastrice, considerate consecinţa unor excese alimentare sau afecţiuni digestive.

Frigul a crescut riscul de infarct miocardic cu 2% pentru fiecare grad sub zero prin vasocontricţie, creşterea tensiunii arteriale şi tulburările circulatorii. Asocierea vântului şi a umezelii reprezintă un factor de risc suplimentar, temperatura resimţită de organism în astfel de condiţii fiind mai mică decât cea indicată de termometre.

Cei mai afectaţi de temperaturile de infarct sunt bărbaţii de 40-50 de ani sedentari ce fac efort fizic în frig-curăţă maşina sau strada de zăpadă-la primele ore ale dimineţii. Lor li se adăugă fumătorii, diabeticii şi cei cu valori mari ale colesterolului precum şi cei supraponderali sau cu patologie cardiovasculară cunoscută. De altfel temperaturile extrem de scăzute duc de fiecare dată la creşterea numărului şi gravităţii cazurilor de angină pectorală, hipertensiune arterială şi infarct miocardic.

Întrucat variatiile termice importante sunt un fenomen uzual al acestei perioade vă recomandăm să respectaţi trei reguli simple:

1.evitaţi stresul termic: utilizaţi îmbracăminte groasă, impermeabilă, care să vă protejeze şi faţa şi mâinile, consumaţi lichide calde, evitaţi deplasările nejustificate şi reduceţi drumurile matinale şi nocturne când este foarte frig şi găsiţi câteva minute de repaus în spaţii încălzite precum cele publice sau în magazine.

2. nu neglijaţi chiar şi simptomele nespecifice, orice întârziere a diagnosticului şi tratamentului poate fi nefastă. Chiar dacă nu sunteţi sigur că aveţi simptomele unui infarct miocardic este bine să consultaţi un medic.

Mai multe articole despre:
infarct simptome Tudor Ciuhodaru