MENIU

Noutățile din viitoarea lege a pensiilor, explicate de Cristian Ghinea: Stagiul de cotizare nu va fi FIX - Care este formula de calcul

Noutățile din viitoarea lege a pensiilor, explicate de Cristian Ghinea: Stagiul de cotizare nu va fi FIX - Care este formula de calcul

​​Stagiul de cotizare pentru pensie nu va mai fi unul fix, a anunțat Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. Stagiul de cotizare va fi calculat în funcție de domeniul de activitate al fiecăruia. De asemenea va fi elaborată și o noua formulă de calcul a pensiei, pe baza contributivității.

Stagiul de cotizare nu va fi FIX, va depinde de domeniul de activitate

„Stagiul de cotizare nu va mai fi fix, va fi o formulă în funcție de domeniu. (...) Nu pot să vă dau un exemplu pentru că nu știm în momentul ăsta. În asta va consta consultarea publică”, a anunțat ministrul Cristian Ghinea, vineri, într-un interviu acordat HotNews.ro.

Decizia finală va fi luată de Guvern când va fi aprobat proiectul noii legi a pensiilor, apoi în Parlament, unde documentul va fi adoptat.

Stagiul de cotizare de 25 de ani stabilit de PSD în actuala lege a pensiilor va fi eliminat, potrivit angajamentelor luate de România față de Bruxelles. Ghinea a explicat că păstrarea acestei perioade de cotizare ar duce la dezechilibrări ale sistemului de pensii.

„Ei (cei de la Comisia Europeană -n.red.) s-au speriat de acel stagiu de cotizare de 25 de ani. Noi avem acum un stagiu de 35 de ani și legea dată de PSD în 2019, înainte de alegeri, brusc i-a apucat dragul de pensionari, scădea brusc la 25 de ani. Cei de la Comisie și foarte mulți economiști au spus că foarte mulți oameni vor ieși brusc la pensie. Să scazi brusc stagiul înseamnă să arunci sistemul în aer. Si atunci am spus scoatem această scădere bruscă și rămâne să găsim o formulă care să fie viabilă si sa nu dezechilibreze sistemul” a declarat Ghinea.

Noua formulă de calcul a pensiei, în funcție de contributivitate, asumată de Guvern prin PNRR

Noua lege a pensiilor vine și cu o nouă formulă de calcul, a cărei introducere este asumată de guvern în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Noua formulă de calcul a pensiei se va baza pe numărul de puncte realizat de beneficiar potrivit principiului contributivității.

„Se încearcă în acest fel corectarea unei mari părți din inechitățile sistemului public de pensii prin eliminarea indicelui de corecție și a stagiului complet de cotizare diferit. Acest aspect poate fi realizat prin noua formulă de calcul a pensiei, formulă care are ca principiu de calcul produsul dintre numărul total de puncte cu valoarea unui indicator de pensie, un mecanism de indexare standard și sustenabil financiar (în locul creșterilor ad-hoc), care ar asigura predictibilitatea pe termen mediu și lung a cheltuielilor cu plata pensiilor, eliminând în acest fel toate cheltuielile aferente reprezentării intereselor statului”, potrivit PNRR.

PNRR - documentul FINAL trimis la Bruxelles poate fi consultat AICI