MENIU

Noul ministru al Educaţiei vrea reguli noi pentru plagiate

Un nou ministru la Educaţie, reguli noi pentru plagiate! Pavel Năstase, propunerea PSD pentru Ministerul Învăţământului, ia în calcul varianta în care lucrările de doctorat să intre din nou în analiza universităţilor! În acest caz, CNATDCU va rămâne doar arbitru care urmează să analizeze contestaţiile! 

Adică universitatea care a acordat titlul de doctor să fie cea care va reanaliza lucrarea de doctorat în cazul în care există suspiciuni de plagiat. În plus, Pavel Năstase îşi propune să facă publice toate tezele ştiinţifice. 

"La programele de masterat, problemele de disertaţie sunt incluse pe platformă, profesorule este cel care trimite lucrarea în online ca să fie validată, el este cel care vede raportul şi judecă din text: uite, propoziţia asta, asta merge, asta nu merge.", spune PAVEL NĂSTASE, ministrul Educaţiei. 

Năstase s-a ferit să vorbească despre scandalul de plagiat în care este implicată Laurei Codruţa Kovesi. În urma analizei CNATDCU, specialiştii au stabilit că 4% din teză ar fi plagiată. Chiar şi aşa sefa Direcţiei Generale Anticorupţie a rămas cu titlul de doctor. 

Fără titlul a rămas fostul premier Victor Ponta! A fost urmat la scurt timp de Gabriel Oprea, Petre Tobă sau Florentin Pandele! Specialiştii CNATDCU au decis că aceştia au plagiat masiv în lucrările de doctorat, iar ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a semnat ordinul pentru retragerea titlurilor de doctor. 


Problema tezelor de doctorat plagiate a ținut capul de afiș în anul care tocmai s-a încheiat. Încă de la instalarea primului ministru tehnocrat Adrian Curaj, mecanismul prin care aceste teze urmau să fie verificate s-a schimbat.

Curaj a revocat Consiliul Naţional de Etică, iar analiza lucrărilor a picat în sarcina CNATDCU - Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare. Cum procedura a durat mai bine de trei luni, Dacian Cioloş l-a revocat din funcţie pe Adrian Curaj şi l-a numit pe Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti. 

Mai multe articole despre:
ministrul educaţiei plagiate