MENIU

Noul an şcolar. Câţi bani trebuie să scoată părinţii din buzunare

Noul an şcolar. Deşi legea prevede gratuitatea învăţământului public, realitatea ne arată că părinţii trebuie să facă faţă unor cheltuieli mari. Fie că este vorba de uniformă, manuale alternative, rechizite, fondul clasei şi cel al şcolii, transportul spre şi dinspre şcoală sau meditaţii, costurile „ascunse” ale învăţământului reprezintă obstacole greu de depăşit în calea dreptului la educaţie al tuturor copiilor, dar mai ales al celor din familii sărace.

Noul an şcolar. Părinţii sunt cei care trebuie să scoată din buzunare sute de lei pentru uniformă, rechizite şcolare şi manuale alternative, sumă care depăşeşte jumătate de salariu minim de economie pe o lună sau chiar atinge această sumă. 

Salariu minim în 2016 este de 925 de lei, o povară pentru mulţi părinţi, în condiţiile în care peste 1 milion de români angajaţi câştigă aceşti bani.

Cele mai căutate rechizite şcolare sunt ghiozdanele şi în special cele complet utilate care ajung la aproximativ 200 de lei. 

Depinde de tipul ghiozdanului, întrucât cele cu personaje din desene animate şi în 3D sau 4 D ajung să coste peste 100 de lei.  

Cei mici care merg la grădiniţă au personaje preferate, iar părinţii achiziţionează ghiozdane cu Elsa, Minionii, Spider Man, acum și în format 3D, care costă între 60 şi 300 de lei. 

Cumpărate separate rechizitele au următoarele preţuri: penarele costă între: 20 şi 145 lei; instrumente de scris şi desenat costă între: 1,09 lei şi până la 500 lei; caiete, blocuri de desen: de la 0,7 lei şi până la 30 lei.

Prețul unei uniforme  poate pleca de la 35-40 lei și poate ajunge la 150-200 lei. Mai putem adăuga adidași și treningul pentru sport, dar și alte cheltuieli minore.

La un simplu calcul, parinții trebuie să scoată pentru un singur copil între 500 și 1000 lei și asta doar pentru începutul de an școlar.