MENIU

Noua preocupare a românilor. 3 din 4 români vor să aibă mai multă încredere în forțele proprii

Dezvoltarea personală, noua preocupare a românilor

Cum pot deveni  un părinte mai bun, un angajat mai motivat, ce trebuie să fac pentru a fi mai fericit, pentru a avea relații mai bune sau cum îmi pot atinge obiectivele. Acestea sunt doar unele dintre întrebările la care românii caută răspuns prin dezvoltarea personală, un domeniu care s-a dezvoltat din ce în ce mai mult în ultimii ani.

În acest timp, zeci de experți din diferite domenii (coachi, psihologi) au discutat despre problemele menționate cu mii de persoane din țară, iar interesul pentru această zonă continuă să crească. Un studiu efectuat în perioada februarie 2013-februarie 2014 pe un eșantion de 5.097 de persoane, desfășurat pe site-ul www.florinrosoga.ro arată cum se dezvoltă personal românii și care sunt provocările lor.

3 din 4 români vor să aibă mai multă încredere în forțele proprii

Având în vedere nevoile lor și ce vor să reușească prin dezvoltarea personală, peste 70% dintre ei spun că vor să aibă mai multă încredere în ei și în forțele proprii. 65% dintre afirmă că vor să învețe să își stabilească obiective și să le urmărească până la realizare, următoarele răspunsuri fiind să își dezvolte inteligența emoțională (60% dintre ei) și să își corecteze defectele (58%). Alte obiective personale țin de gestionarea timpului pentru a-l împărți eficient, o alimentație sănătoasă sau cum să devină părinți mai buni.

În ceea ce privește piedicile care stau în calea schimbărilor dorite, 49% au spus că se tem să spună nu, ca să nu lezeze alte persoane, 45% au invocat lipsa timpului și organizarea defectuoasă a lui, 43% lipsa de încredere că pot reuși și 39% lipsa banilor. Cele mai rar întâlnite cauze au fost demotivarea (14%), nefericirea în relația de cuplu (14%) și problemele de sănătate (9%).

Cărțile și experiențele de viață sunt cele mai căutate

Materialele de dezvoltare personala folosite sunt diverse, cele mai multe persoane căutând informații în mai multe medii și suporturi. 68% caută cărți și reviste, 67% învață din experiențele din viața de zi cu zi, 66% de la prieteni și oameni de calitate, 63% online și 38% de la diverse cursuri și seminarii.

Resursele online disponibile sunt reprezentate de materiale motivaționale pe diferite teme, studii psihologice menite să explice sursele problemelor întâlnite de oameni și să ofere alternative pentru rezolvarea lor sau chiar cursuri care să îi ghideze pas cu pas în drumul spre dezvoltare personală. Florin Roșoga, unul dintre cei mai citiți bloggeri de dezvoltare personală, având un trafic lunar de 110.000 de persoane, spune că:

„Am pus mana pe prima mea carte  de dezvoltare personală cu 18 ani în urmă, la câțiva ani după '89. La acel moment existau prea puține cărți din domeniu, iar internetul încă nu era disponibil publicului larg, așa că a trebuit să descopăr tot ce vroiam să cunosc în puținele cărți existente în librării și biblioteci.

Când am inceput blogul florinrosoga.ro am vrut să scriu despre experiențele mele și ceea ce am învățat din ele. Pe parcurs, am început să mă concentrez pe articole cu conținut util, care să adune idei ce pot fi aplicate imediat. În ultimii ani am observat un interes crescut pentru subiect, iar studiul continuu m-a ajutat să îmi dau seama ce vor românii sa descopere în materie de dezvoltare personală.”

Chiar dacă interesul pentru dezvoltarea personală a crescut în ultima vreme, românii caută inițial soluții rapide, care să nu presupună efort. Însă, pe măsură ce își dau seama că sunt probleme complexe, pentru care trebuie să lucreze, sunt dispuși să se concentreze și să se auto-disciplineze.