MENIU

"Ciuperca albă", o nouă amenințare pentru pacienții Covid. Medicii, neputincioși: "Pare că lupta este pierdută din start"

„Ciuperca albă”, amenințare pentru pacienții cu Covid-19

Ciuperca albă, noua descoperire a medicilor, este o infecție fungică rezistentă la medicamente. Este unul dintre cei mai temuți microbi din spitalele din întreaga lume, potrivit specialiștilor citați de BBC.

Candida auris, numita si ,,ciuperca alba’’, a fost descoperită acum aproximativ 10 ani. Este unul dintre cei mai temuți microbi din spitale. Această infecție sanguina este germenul cel mai prezent în unitățile de terapie intensiva din întreaga lume. Candida auris are o rată a mortalității de aproximativ 70%.

Care sunt simptomele infectiei fungice

Simptomele anumitor infectii fungice pot fi asemanatoare cu cele de Covid-19, precum febra, tuse si dificultati respiratorii.

Pentru infectiile superficiale ale ciupercii Candida, simptomele includ o spuza de culoare alba, numita ,,ciuperca alba’’. Aceasta exista in nas, gura, plamani si stomac.

Potrivit medicilor, cand bacteria ajunge in sange, pacientul incepe sa prezinte simptome precum: febra, dureri abdominale si infectii ale tractului urinar.

Specialistii atrag atentia ca pacientii care depind de ventilatie mecanica sunt predispusi riscului de infectii fungice.

Infecțiile fungice, în creștere

Exista mai mult de 5 milioane de tipuri de ciuperci, insa Candida si Aspergillus sunt doua dintre cele mai importante clase, care pot fi mortale.

Potrivit specialistilor, Candida poate cauza frecvent infectii sanguine, dar poate afecta si sistemul respirator, sistemul nervos central si organele interne.

Aspergillus, care este un alt tip de clasa de ciuperci, afectează plămânii și poate fi, de asemenea, fatala.

Ciuperca neagră, o infecție rară, dar periculoasă, afectează nasul, ochii și uneori creierul. Au fost înregistrate deja aproximativ 28.000 de cazuri și peste 200 de decese cauzate de boală.

Ce spun medicii

Specialistii raportează o creștere a altor infecții fungice mortale la pacienții cu Covid-19, mai ales după o săptămână sau 10 zile de ședere în unitatile de terapie intensiva.

In fata unei astfel de amenintari, medicii recunosc infrangerea. "Medicii care se lupta cu astfel de infectii sunt extrem de ingrijorati. Provocarea este de trei ori mai dificila: plamanii deja sunt afectati de Covid-19, prezinta infectii bacteriene si acum au de tratat si infectia fungica. Pare ca lupta este pierduta din start", a spus doctorul S.P. Kalantri.

Un alt motiv de ingrijorare apare si in randul pacientilor cu HIV, care sunt supusi unui risc mare de infectie fungica, potrivit medicilor.