MENIU

Noua criză financiară bate la ușă. "Situația din China depășește orice imaginație"

<p>Efecte adverse</p>

Situația financiară din China devine tot mai complicată pe zi ce trece, iar riscul de contagiune este tot mai mare.

Pieţele asiatice sunt din nou greu lovite în şedinţa de tranzacţionare de luni, după ce au scăzut vineri cu 4%, la sfârşitul unei săptămâni în care pierderile au fost de peste 10%.

Bursele asiatice au ajuns, astfel, la minimul ultimilor trei ani, potrivit Reuters.

"Piețele intră în panică. Lucrurile seamănă tot mai mult cu marea criză financiară asiatică de la sfârșitul anilor 1990", a spus Takako Masai, economist șef la Shinsei Bank in Tokyo.

Indicele de referinţă Shanghai Composite a scăzut 8,74%. Este cel mai mic nivel de tranzacţionare de la mijlocul lunii martie, deşi în perspectivă indicele adunase 50% în ultimele 12 luni, în ciuda recentelor căderi.

Măcelul din Shanghai este s-a repercutat şi asupra altor indici indicii bursieri din China continentală.

Indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a pierdut 4,96%, în timp ce Indicele Nikkei-225 al Bursei japoneze este în scădere cu 4,02%, potrivit Capital.ro.

James Chanos, investitor american manager de fond de investiții și fondatorul companiei de consultanță în investiții Kynikos Associates, a declarat, zilele trecute, la o emisiune televizată a CNBC: „Orice ați crede acum despre China, este mai rău decât atât".

Potrivit acestuia, investitorii încă riscă să subestimeze cât de mult a încetinit cea de-a doua cea mai mare economie a lumii. Vineri a fost cea de-a patra zi cosecutivă de scăderi și pentru cei mai importanți indici bursieri ai piețelor de capital americane, scrie cnbc.com.

„Scăderea Chinei, printre alte îngrijorări macroeconomice, a speriat investitorii globali. Manipularea Beijingului a punctelor maxime de activitate pe piața bursieră a generat răspunsuri de panică din partea investitorilor și devalorizarea recentă a monedei le-a dat o pauză investitorilor", a mai explicat Chanos, scrie Money.ro.

Mai multe articole despre:
China yuan