MENIU

Nota de plată a corupției din România: 1 miliard de euro în 6 ani. Cele mai multe infracțiuni, în sănătate, învățământ și administrație

Date despre infracțiunile de corupție din România

Șeful DNA a descoperit infracțiuni de aproape un miliard de euro în doar 6 ani. Crin Bologa spune că cele mai multe dintre infracțiunile de corupție sunt în sănătate, învățământ și administrație. 

”În perioada 2014 - 2020, în dosarele trimise în judecată prin rechizitorii și acorduri de recunoaștere a vinovăției având ca obiect infracțiuni de corupție. Aici aș vrea să precizez doar infracțiuni de corupție, luare de mită, trafic de influență și cumpărare de influență, deci nu și infracțiuni asimilate faptelor de corupție. S-a stabilit un produs al infracțiunii de aproximativ 1 miliard de euro.
Avem astfel de date și pe domenii de activitate. Este vorba de sănătate, de învațământ, de administrația publică locală și centrală”, a spus șeful DNA. 

Mai mult, procurorul-șef susține că unii inculpați dispun de sume mai mari decât întregul buget al DNA, iar ascunderea bunurilor se face în moduri din ce în ce mai sofisticate. Medicii și polițiștii sunt cei care încasează șpaga cash, în timp ce alții cu funcții importante iau mită prin interpuși. Unii funcționari își cumpărau lunar din mită apartamente, mașini și terenuri, potrivit Realitatea Plus.