MENIU

Nostalgie sovietică la Bucureşti: Turul Capitalei comuniste, într-un reportaj Euronews

Cum văd străinii Casa Poporului

Acum un energic centru comercial, Bucureştiul încă are în arhitectură şi peisajele sale urme ale istoriei comuniste - e concluzia unui tur pe care jurnaliştii Euronews l-au făcut în capitala noastră.

Un ghid i-a purtat pe jurnalişti prin locurile care amintesc de trecutul comunist al României. Au văzut clădirile începute şi niciodată terminate, contrastând puternic cu cele vechi, cu arhitectură deosebită, li s-a spus cum casele tradiţionale erau demolate, oamenii fiind anunţaţi cu doar o zi sau două înainte, astfel încât nu-şi puteau lua mare lucru cu ei.

"Viziunea lui Ceauşescu era să transforme satele în oraşe, aşa că a început să demoleze casele tradiţionale", poate fi auzit afirmând ghidul, într-o înregistrare difuzată de Euronews.

În total, le spune acesta jurnaliştilor, 10.000 de clădiri au fost demolate în Bucureşti şi 50.000 de oameni au fost mutaţi în imobilele comuniste.

Inevitabil se ajunge la Palatul Parlamentului, cea mai vizibilă relicvă a acestui regim. Se aminteşte că această este cea mai mare clădire ridicată în timpul regimului Ceauşescu, al doilea cel mai mare imobil administrativ din lume. Pentru a-i face loc, un întreg cartier a fost pur şi simplu ras de pe faţa Pământului.

"Buncărul subteran este o reflecţie a personalităţii lui Ceauşescu, a paranoiei lui. Credea că o revoluţie va începe, un război civil sau chiar unul nuclear", afirmă ghidul.

Acesta povesteşte şi cum i-a venit fostului dictator ideea de a-l construi: în urma unei vizite de stat în Coreea de Nord. Construcţia Palatului Parlamentului a început în 1980, le mai spune el jurnaliştilor.

O noutate a turului pe care îl pot face turiştii este balconul de la care Ceauşescu a susţinut ultimul discurs, mai arată Euronews.

Reportajul se încheie cu Memorialul Renaşterii în fundal, monumentul ridicat în Piaţa Revoluţiei, în memoria victimelor Revoluţiei din 1989.

Sursa: ziare.com

Mai multe articole despre:
Bucureşti comunism Euronews reportaj