MENIU

”Nonsensuri ridicole”. Agenția de informații GCHQ neagă interceptarea lui Donald Trump

Cartierul General al Comunicațiilor Guvernului din Marea Britanie a transmis un comunicat prin care neagă acuzațiile de spionaj împotriva lui Donald Trump. Un judecător americam a lansat ipoteza că Trump ar fi fost interceptat de GCHQ, dar oficialii serviciului au catalogat acuzațiile drept „nonsensuri, complet ridicole și demne de a fi ignorate”, potrivit BBC.

Această reacție din partea Cartierului General al Comunicațiilor Guvernamentale din Marea Britanie a survenit în urma declarațiilor purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, care l-a citat pe judecătorul și analistul politic Andrew Napolitano, la începutul acestei săptămâni.

„Trei surse ale serviciilor de informații au confirmat pentru postul Fox News că președintele Obama a ieșit din lanțul de comandă. Acesta nu s-a folosit de serviciile NSA, CIA, FBI sau Departamentul de Justiție, ci de serviciile GCHQ”, susține Spicer.

Declarația a fost făcută în contextul acuzațiilor lui Donald Trump, care a declarat că fostul președinte, Barak Obama, l-ar fi interceptat în timpul campaniei din 2016, fără a aduce dovezi.

Analiștii au comentat că reacția agenției britanice a fost „neobișnuită”, atât prin intervenția propriu-zisă, cât și prin modul de exprimare, politica sa impunând discreție totală, iar declarațiile care să confirme sau să infirme activitatea sa sunt extrem de rare. Însă reacția se justifică, întrucât agenția dorește să se distanțeze de „atmosfera din ce în ce mai toxică” de la Washington, din aceste zile.