MENIU

Noi recorduri de infectări și decese în țara care dezvoltă trei vaccinuri anti-Covid

Noi recorduri de infectări și decese cauzate de Covid-19 în țara care dezvoltă trei vaccinuri

Rusia a raportat, sâmbătă, 24.822 de cazuri Covid-19 și 476 de decese, noi recorduri, la două zile după ce a depășit pragul de două milioane de infectări. Țara este a cincea cea mai afectată de pandemie din lume în funcție de numărul contaminărilor. 

Cele mai multe cazuri noi de infectare s-au înregistrat în Moscova (7.168) şi Sankt Petersburg (2.476).

Cu toate că numărul contaminărilor este în creștere, autoritățile din Rusia susțin că situația este sub control și exclud o nouă perioadă de carantină, recomandând măsuri impuse local. Criticii susțin însă că guvernanții pun în pericol sănătatea oamenilor pentru a nu afecta economia, slăbită deja de restricțiile din primul val al epidemiei și de sancțiunile occidentale. 

Moscova a anunțat că dezvoltă trei vaccinuri împotriva noului coronavirus. Primul lansat, Sputnik-V, ar fi eficient în proporție de 90%, potrivit producătorilor. 

Rusia a fost prima ţară care a introdus pe piaţă un vaccin anti-Covid spre aprobare pentru utilizarea de către publicul larg. Comunitatea internațională și-a exprimat însă rezerve cu privire la eficiența și siguranța vaccinului, întrucât nu ar fi fost suficient testat.

În prezent, Rusia este a cincea cea mai afectată țară din lume de pandemie, după SUA, India, Brazilia și Franța. Bilanțul a ajuns la 2.064.748 de milioane de cazuri Covid-19 şi 35.778 de decese. Față de alte state, rata mortalității este mult mai mică, însă autorităţile nu recenzează decât decesele care, după autopsie, au drept primă cauză stabilită coronavirusul, precizează Agerpres.