MENIU

Noi proteste pentru Roşia Montană: "Guvernul Tudose se joacă din nou cu focul"

Mai multe organizaţii de mediu cheamă lumea în stradă pentru salvarea Roşia Montană, după afirmaţiile făcute de ministrul Mihai Tudose.

Ministrul Mihai Tudose a declarat că vrea să retragă dosarul Roșia Montană de la UNESCO. Patru organizaţii de mediu 600000 pentru Rezistenţă, de-clic.ro, Roşia Montana in UNESCO World Heritage şi Uniţi Salvăm cheamă lumea la proteste astăzi, 1 septembrie în marile oraşe ale României.

"Prieteni ai Roșiei Montane, vineri, de la ora 19:00, ne vedem în stradă, în Piața Victoriei.Pe 1 septembrie, ne mobilizăm să-i transmitem premierului Tudose un mesaj categoric:
► Nu vrem retragerea dosarului de nominalizare a Roșiei Montane în lista UNESCO;
► Nu vrem ca statul român să facă blat cu Gabriel Resources și să renunțe la arbitraj;
► Nu vrem modificarea Legii Minelor în favoarea companiei canadiene. Nu vom lăsa Guvernul Tudose să distrugă tot ce am obținut în toți acești ani pentru Roșia Montană și în lupta împotriva corupției. Uniți mereu vom învinge! Cheamă-ți prietenii, familia, ia-ți și câinele, și mai ales nu uita bannerul sau steagul cu Roșia Montană, petul cu pietricele și voința de fier! Ne vedem în stradă!", este mesajul transmis de organizaţii pe pagina de Facebook a evenimentului.

Potrivit de-clic.ro, "Guvernul Tudose vrea să stingă arbitrajul cu Gabriel Resources și să cedeze Roșia Montană". 
 
Organizatorii mai spun că după patru ani de la protestele din 2013, "Guvernul Tudose se joacă din nou cu focul sau mai bine zis, cu cianura".

Plan nou pentru Roşia Montană, anunţat de premier. Activiştii cheamă oamenii la proteste

Premierul Mihai Tudose a declarat că există posibilitatea ca România să nu mai poată exploata resursele minerale din zona Roşia Montană. Asta în cazul în care UNESCO va finaliza procedura de declarare ca arie naturală protejată, procedură iniţiată de către guvernul Cioloş. "Adică în traducere nu mai sapi o gropiţă acolo, nici să sapi după rame că e arie protejată care va conta la acel arbitraj. Lucru care va conta la acel arbitraj. De ce a făcut-o nu ştiu. Vom încerca să retragem, să scriem că nu mai menţinem punctul de vedere punându-ne într-o situaţie absolut ciudată faţă de organele internaţionale. Încercăm să vedem. Dacă lucrurile rămân definitive s-a închis", a declarat premierul Mihai Tudose.