MENIU

Negocieri pe legea salarizării: Lia Olguţa Vasilescu: Toţi bugetarii vor avea vouchere de vacanţă

"Toţi bugetarii vor avea vouchere de vacanţă şi două normel de hrană", a anunţat Ministrul Muncii. Negocierile pe Legea Salarizării vor continua vineri şi săptămâna viitoare, a spus Lia Olguţa Vasilescu. Conform ei, în cadrul discuţiilor de joi cu sindicaliştii din Educaţie s-au stabilit principiile generale privind salariile din sistemul educaţional, urmând ca următoarele întâlniri să aibă loc cu grupuri specializate şi cu cei care nu sunt membri ai unor sindicate. 

După negocieri, Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a spus că urmează că săptămâna viitoare să mai aibă loc discuţii privind Legea Salarizării Unicii în sectorul Educaţiei. "Ne-am înţeles asupra principiilor generale", a precizat ea. Conform acestia, se va dezbate "pe cine urcăm mai sus". "De exemplu, în pre-universitar, pedagogul un pic mai sus faţă de îngrijitor", a completat ministrul Muncii, explicând că se vor face discuţii cu grupuri separate de lucruri.

În plus, toţi bugetarii avea în sporuri un voucher de vacanţă şi două norme de hrană. "Toată lumea va avea o distribuţie corectă a sporurile", a mai spus aceasta. 

 

Salarizarea bugetarilor motiv de îngrijorare pentru angajații administrației publice

În acelaşi timp, Sindicatul Național al Funcționarilor Publici, SNFP, organizație sindicală care are în structura sa membri de sindicat din întreaga administrație publică locală și centrală, își exprimă îngrijorarea față de construcția legii salarizării domeniului bugetar.

 

"Mesajul doamnei ministru Lia Olguța Vasilescu, conform căruia salarizarea categoriilor socio-profesionale bugetare va fi rezolvată în momente diferite ale maturizării legii, afectând noțiunea de lege unitară în care principiul de bază trebuie să opereze în mod unitar în întreg spectrul bugetar", au precizat sindicaliştii din administraţia publică.

 

Conform acestora, dialogul social este afectat din start întrucât această decizie a fost luată unilateral și nu este rezultatul negocierilor cu parteneri sociali din zonele cu adevărat afectate de salarizarea deficitară precum : primării, prefecturi, protecția consumatorului, tineret și sport, mediu, cultură și alte instituții ale administrației publice locale și centrale

"Criticăm ideea potrivit căreia valoarea voucherelor de vacanță - un drept general pentru bugetari, să fie scăzut din procentul de 30% aferent sporurilor specifice activității instituționale, acest fapt ar putea afecta personalizarea salarizării pe tipuri de activități", potrivit Sindicatului.

Solicitările sindicaliştilor din Educaţie

Negocierile pe tema salariilor bugetarilor au continuat şi joi. Miniştrii Muncii şi Dialogului social au discutat joi cu reprezentanţii profesorilor. Sindicatele din Educaţie cer ca profesorii debutanţi să aibă salarii duble în raport cu salariul minim pe economie, ceea ce înseamnă la nivelul actual de plată un minim de 2.900 lei brut. O altă cerinţă a sindicatelor din Educaţie, prezentate ministrului Muncii, este ca salarizarea să nu depindă exlusiv de vechime. Creşterea medie a salariilor din Educaţie, convenită cu ministerul Muncii, va fi de 56% în următorii ani.

Autorităţile au promis dublarea salariilor în următorii patru ani.

Sindicatele din Educaţie cer ca profesorii debutanţi să aibă salarii duble în raport cu salariul minim pe economie, ceea ce înseamnă la nivelul actual de plată un minim de 2.900 lei brut. O altă cerinţă a sindicatelor din Educaţie, prezentate ministrului Muncii, este ca salarizarea să nu depindă exlusiv de vechime.

"Salariul debutantului în sistemul de învăţământ preuniversitar, cel puţin, cu studii superioare de lungă durată să fie dublul salariului minim pe economie. Ne-am mai dorit şi altceva, salarizarea să nu depindă exclusiv numai de vechime. Nu este normal să aştepţi peste 40 de ani ca să poţi obţine un salariul maxim în sistemul de învăţământ. Şi noi chiar am propus ca cel puţin după 25 de ani de vechime în sistemul preuniversitar, şi nu numai, să ajunge la un nivel salarial cât mai ridicat cu putinţă", a declarat Marius Nistor, preşedinte Federaţia Spiru Haret după ieşirea de la negocieri.

Întreg personalul angajat în sistemul de învăţământ vor primi două vouchere de vacanţă pe an, la fel ca şi cei din domeniul sănătăţii. Angajaţi din Educaţie vor primi şi alocaţie de hrană.

Vineri au loc întâlniri cu sindicatele din domeniul cultural

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, şi ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, s-au întâlnit cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie, urmând ca vineri să participe sindicatele din domeniul cultural.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat că noua Lege a salarizării nu se va mai baza pe clase de salarizare, ci pe funcții, grade și gradații și ar urma să fie adoptată până la 1 iulie, respectându-se o anvelopă bugetară de 32 de miliarde de lei pentru patru ani.

Ministrul Muncii a mai precizat că, în urma aprobării acestei legi, salariile se vor majora treptat, în următorii patru ani, începând cu 1 ianuarie 2018, iar cele mai mari creșteri vor fi în domeniul apărării, în condițiile în care, în prezent, salariul unui soldat pornește de la 700 de lei. Lia Olguța Vasilescu arăta că Legea salarizării unitare va separa salariile de indemnizații și ar putea fi trimisă direct Parlamentului pentru a fi asumată de coaliția majoritară.

De asemenea, ministrul Muncii a explicat că în noua lege a salarizării veniturile vor fi împărțite în două categorii: salarii și indemnizații. În replică, reprezentanții CNS Cartel Alfa au solicitat ministrului Muncii să abandoneze propunerea de separare a salariilor de indemnizații, pe care o consideră "încă o aroganță a aleșilor noștri".

Salariile din sănătate

Sindicatele din sănătate s-au întâlnit, marţi, cu reprezentanţii Ministerului Muncii şi ai Dialogului Social pentru a analiza draftul noii legi a salarizării. La finalul întâlnirii aceştia s-au declarat mulţumiţi de majorările propuse de Executiv.

,,Medicii vor avea cele mai importante majorări salariale. În funcţie de treapta de vechime, un medic va beneficia de o creştere chiar şi de 100%. Veniturile doctorilor vor ajunge, dacă e să ne luăm după ceea ce ne-a prezentat astăzi (marţi -n.r.) Ministerul Muncii, în jur de 10.000 de lei, medicii anatomo-patologi urmând să aibă cele mai mari salarii, în jur de 15.000 de lei. Asistentele medicale, de asemenea, ar urma să aibă venituri cuprinse între 4.000 şi 7.000 de lei aproximativ, iar salariile medicilor rezidenţi să fie asemănătoare cu cele ale medicilor specialişti, diferenţele fiind de aproximativ 1.500 de lei" a declarat Gabriel Chifu, preşedintele Sindicatelor Publisind.

,,Am vizualizat un draft, lucrurile merg spre bine, este o lege hai să-i spunem bună, sunt sume care pentru început ne-au mulţumit, dar sper să nu mai avem surprize ca altă dată, când parte dintre colegii noştri au fost omişi. S-a scos indemnizaţia de conducere, ceea ce înseamnă că unele sume vor fi mai mari la prima vedere. Procentul de creştere este, în medie, de 56,6% până în 2021. Medicii, asistenţii medicali vor avea această creştere din 2018, apoi ea stagnează şi se aplică numai procentele pe care le are are respectiva persoană din sporuri sau vechime sau ceea ce are pe secţia respectivă, iar în anul 2021 când se termină, o parte dintre colegii prinşi în media de 56% vor avea un venit mai mare cu 25%. Mai sunt două norme de hrană, care înseamnă două salarii minime pe economie, este vorba şi de faptul că rămân 5% din sumele alocate spitalului la dispoziţia ordonatorului de credite, care poate să ofere o stimulare. Creşterea va fi de 25% la unii, 30% la alţii, per total e 56%. Cele mai mari majorări le vor avea cei cu salarii foarte mici, cert e că nu vom mai avea salarii de 1.000-1.500 de lei", a declarat Leonard Bărăscu, preşedintele Federaţiei SANITAS, la ieşirea de la discuţiile cu reprezentanţii Ministerului Muncii.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că întâlnirea cu sindicatele din sănătate a fost productivă, precizând, totodată că în perioada următoare vor mai avea loc discuţii cu sindicatele din toate ramurile de activitate, astfel încât legea salarizării unitare să fie una cât mai bună, urmând ca la 1 iulie aceasta să intre în vigoare.

,,A ieşit foarte bine, aşa cum a ieşit şi ieri cu apărarea şi ordinea publică. Cred că nu au de ce să fie nemulţumiţi de modul cum arată acum legea salarizării unitare, noi încercăm în anvelopa de 32 de miliarde de lei, de aceea le-am spus că aceste anexe pe care le văd ei e posibil să sufere modificări în cazul în care nu o să ne încadrăm în această sumă, dar modificările nu pot să fie mari. După calculul pe care l-am făcut ieri (n.r. luni) cu Ministerul de Finanţe, ne încadrăm în 31 de miliarde. Vor creşte treptat salariile, de la 1 ianuarie 2018 până la 1 ianuarie 2021. Creşterile cele mai mari sunt în baza de jos, unde s-au încălecat tot timpul între ele categoriile, fiindcă tot timpul a crescut salariul minim pe economie şi s-a ajuns în situaţia în care persoane fără studii superioare şi debutante să aibă acelaşi nivel de salarizare cu persoane care erau de mai mult timp angajaţi şi care aveau studii superioare. Vor fi creşteri graduale, dar cea mai mare creştere va fi la salariile de până în 4.000 de lei. Este posibil să apară modificări, tocmai de asta avem discuţii cu sindicatele, pentru a ajunge la o lege cât mai aproape de perfecţiune. Obligatoriu, legea trebuie adoptată până la 1 iulie, creşterile urmând să fie resimţite de la 1 ianuarie 2018, excepţie fiind categoriile unde deja am crescut salariile, la educaţie şi sănătate unde am crescut cu 15%, în administraţia locală unde au crescut cu 20% şi la instituţiile de cultură unde au crescut cu 50%", a declarat ministrul Muncii la finalul discuţiilor cu sindicatele din sănătate.

Ministrul Muncii a mai adăugat că venitul preşedintelui României va fi calculat anual la nivelul a şase salarii medii.

Mai multe articole despre:
legea salarizării salarizarea unitara