MENIU

Noi descoperiri privind virusul Zika. Ce rol joaca acesta în cazurile de microcefalie la bebeluși

<p>Ce se &icirc;nt&acirc;mplă &icirc;n creierul copiilor infectaţi cu virusul Zika după naştere. Medicii sunt şocaţi</p>

Au apărut noi indicii în privința rolului jucat de virusul Zika în cazurile de microcefalie la bebelușii născuți de femei infectate, două studii recente arătând prezența acestuia în creierul fetușilor afectați de această malformație a cutiei craniene.

Într-un studiu publicat joi în revista americană de specialitate New England Journal of Medicine, cercetători sloveni anunță că au identificat virusul Zika în țesuturile cerebrale al fătului unei femei care s-a întors anul trecut din Brazilia, unde îl contractase. Concluziile oamenilor de știință sloveni apar după trei luni de cercetări realizate pe baza autopsiei fătului. Studiul pune în evidență "o prezență semnificativă a virusului în țesuturile cerebrale, în lipsa oricărei alte cauze" a malformației, au subliniat joi, într-un comunicat, Facultatea de medicină și spitalul din Ljubljana, scrie Agerpres.

Virusul Zika este suspectat că provoacă grave malformații congenitale ale fătului, îndeosebi microcefalii, însă până în prezent nu a fost prezentată nicio dovadă științifică incontestabilă în acest sens.

Pe de altă, parte, Centrul american de control și prevenire a bolilor (CDC) a anunțat miercuri că virusul a fost depistat în creierul a doi bebeluși morți de microcefalie în Brazilia imediat după naștere și a doi fetuși cu aceeași malformație. "Acest raport menționează existența unei legături între infecția cu virusul Zika și microcefalie", arată CDC.

Cercetătorii sloveni evocă în articolul lor o "posibilă localizare" a virusului în neuroni. "Pagubele produse ar fi putut opri dezvoltarea cortexului cerebral la vârsta embrionară de 20 de săptămâni", adaugă ei, admițând că mecanismul implicat "nu este clar deocamdată".

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că explozia de cazuri de malformații congenitale constituie o "urgență de sănătate publică de anvergură mondială".

Mai multe articole despre:
bebeluşi microcefalie virusul Zica