MENIU

NOI date îmbucurătoare despre vaccinurile Pfizer și AstraZeneca. Ce protecție oferă o doză

Date despre eficiența vaccinurilor anti-Covid. Foto: ProfiMedia

Vești bune despre protecția oferită de vaccinurile anti-Covid dezvoltate de Pfizer și AstraZeneca! Datele obținute în urma campaniei de imunizare din Coreea de Sud arată că o singură doză a acestor seruri are o eficienţă medie de 86,6% în prevenirea infectărilor în rândul persoanelor de peste 60 de ani.

Potrivit datelor făcute publice miercuri de Agenţia sud-coreeană pentru prevenirea şi controlul bolilor (KDCA), vaccinul Pfizer/BioNTech a avut o eficienţă de 89,7% în prevenirea infectărilor cu noul coronavirus la două săptămâni după administrarea primei doze, în timp ce vaccinul AstraZeneca, de 86% după prima doză.

Studiul a vizat 521.133 de persoane care au primit primele doze ale vaccinurilor Pfizer şi AstraZeneca.
”Studiul arată că ambele vaccinuri asigură o protecţie ridicată împotriva bolii după prima doză. Oamenii ar trebui să urmeze schema completă de vaccinare potrivit recomandărilor, întrucât rata de protecţie va creşte încă şi mai mult după cea de-a doua doză”, au transmis specialiştii sud-coreeni.

Campania de vaccinare în Coreea de Sud a încetinit în ultima perioadă, după apariţia în presă a unor informaţii privind posibile probleme de siguranţă a acestor seruri.
”Aproximativ 95% dintre oamenii care au murit de coronavirus în ţara noastră erau seniori cu vârste de peste 60 de ani, iar vaccinurile scad considerabil riscurile pentru aceşti oameni”, a spus ministrul Sănătăţii, Yoon Tae-ho. Acesta a dat asigurări că posibilitatea de apariţie a unor efecte secundare, inclusiv a cazurilor de tromboze, este extrem de rară şi că cele mai multe dintre aceste efecte sunt tratabile.

Până în prezent, Coreea de Sud a vaccinat doar 6,7% din populaţia sa de 52 de milioane de locuitori cu cel puţin o doză a unui vaccin anti-Covid. Autoritățile au însă un obiectiv ambițios, să atingă imunitatea de grup până în noiembrie.

De miercuri, sud-coreenii imunizați şi cei care prezintă rezultate negative la teste pentru Covid şi nu au simptome vor fi exceptaţi de la carantina obligatorie de două săptămâni când se întorc din străinătate. Măsura are scopul de a încuraja vaccinările împotriva noului coronavirus, potrivit Agerpres.