MENIU

Noi acuzaţii pentru patronii clubului Colectiv. Doi dintre ei, chemaţi la Parchetul General

Doi dintre patronii clubului Colectiv şi artificierul care s-a ocupat de spectacolul pirotehnic de la care s-a declanşat incendiul devastator din 30 octombrie 2015 s-au prezentat în această dimineaţă la Parchetul General. Potrivit Realitatea TV, procurorii urmează să le aducă la cunoştinţă extinderea urmăririi penale.

UPDATE 10.42 Patronii Clubului Colectiv, Paul Gancea şi Costin Mincu, dar şi cei ai firmei de la care au provenit artificiile, Daniela Niţă şi Viorel Zaharia, au ajuns vineri dimineaţa la sediul Parchetului General unde procurorii le aduc la cunoştinţă faptul că s-au extins acuzaţiile în cazul lor, scrie Mediafax

Potrivit surselor citate, în cazul lui Gancea Mincu şi a Danielei Niţă, procurorii vor extinde acuzaţiile la noi presupuse fapte de vătămare corporală şi la încălcarea legisţiei privind legislaţia muncii, în cazul lui Viorel Zaharia au extins acuzaţiile la alte noi presupuse fapte de vătămare corporală.

În cazul lui Alin Anastasescu şi a lui Cosmin Niţă, care sunt aşteptaţi să ajungă şi ei la Parchetul General, procurtorii vor extinde acuzaţiile la noi presupuse fapte de vătămare corporală şi la încălcarea legisţiei privind legislaţia muncii. Potrivit surselor judiciare, noile acuzatii au la bază noi plângeri din partea victimelor precum şi un raport al Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Tribunalul București a respinsese definitiv, pe 28 martie, cererea Parchetului General de prelungire cu 30 de zile a măsurii arestului la domiciliu pentru patronii clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, aceștia urmând să fie cercetați în libertate sub control judiciar.

Tribunalul a respins atunci o contestație a Parchetului și a menținut decizia Judecătoriei Sectorului 4, instanță care a dispus pe 22 martie ca patronii de la Colectiv să fie cercetați sub control judiciar. De asemenea, judecătorii au revocat măsura arestului la domiciliu și pentru reprezentanții firmei de artificii — Daniela Niță (administrator), Cristian Niță (director) și Viorel Zaharia (pirotehnist), care vor fi cercetați și ei sub control judiciar, potrivit Agerpres.

Pe timpul cât se află sub control judiciar (60 de zile), patronii de la Colectiv trebuie să respecte mai multe obligații: să se prezinte la Parchet sau în instanță ori de câte ori sunt chemați; să informeze organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței; să se prezinte la Secția de Poliție în raza căreia își au domiciliul (George Anastasescu — Secția 2 Poliție, Paul Gancea — Secția 16 Poliție, Costin Mincu — Secția 22 Poliție); să nu se apropie de ceilalți, de alți participanți la comiterea infracțiunilor și de martorii din dosar și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nicio cale. De asemenea, ei nu au voie să părăsească teritoriul României fără încuviințarea judecătorilor.

Cei trei patroni de la clubul Colectiv sunt cercetați penal pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, fiind eliberați din arest preventiv la sfârșitul lunii decembrie 2015, după ce au stat aproape două luni după gratii.

Procurorii de la Parchetul General susțin că incendiul de la Colectiv s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spațiul respectiv au încurajat și permis accesul unui număr de oameni mult peste limita admisă a clubului, în condițiile în care nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condițiile amenajării interioare improprii unor astfel de activități, caracterizate prin existența unor materiale ușor inflamabile, montate cu încălcarea dispozițiilor legale și pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor și pentru izolare fonică pe stâlpii de susținere, pereți și tavan, respectiv perete antifonat), cu consecința morții și vătămării corporale a mai multor persoane aflate în local.