MENIU

Nicușor Dan: "Nu există un inventar al clădirilor cu risc seismic din Capitală. Compania Municipală care se ocupă de consolidare ar trebui desființată"

Clădire cu risc seismic

Administraţia din Bucureşti nu a reuşit, până în prezent, să realizeze un inventar al clădirilor cu risc seismic din Capitală. O spune chiar primarul Nicuşor Dan. Primarul general al Capitalei a reiterat că îşi doreşte să fie desfiinţată compania municipală care se ocupă de consolidarea clădirilor cu risc seismic.

"Problema cea mai mare este că noi, ca administraţie, nu am reuşit până la acest moment să avem un inventar al clădirilor cu risc seismic dintre cele care sunt potenţial cu risc seismic. Aşa, vorbind grosier, orice clădire construită înainte de 1940 care are mai mult de trei-patru etaje este potenţial cu risc seismic. Şi noi n-am reuşit să ne ducem peste ele, să le expertizăm", a declarat Nicușor Dan, la dezbaterea "De ce uităm? Ce am făcut cu clădirile degradate?", a afirmat, astăzi, Nicușor Dan, prezent la dezbaterea organizată de Biblioteca Academiei Române la 44 de ani de la cutremurul din 1977.

Edilul a vorbit şi despre planurile Primăriei privind lucrările de expertizare sau consolidare a clădirilor cu risc seismic, precizând că anul acesta ar urma să fie lămurită situaţia celor aproximativ 30 de clădiri care sunt în diferite stadii, unele dintre ele fiind începute încă din 2005, "astfel încât să ajungem să fim cu ele într-o situaţie cât mai apropiată de consolidare".

Nicușor Dan a precizat, totodată, că are în plan expertizarea "a aproximativ 500.000 de metri pătraţi de construcţie".

]n acest context, primarul Capitalei a reiterat că îşi doreşte să fie desfiinţată Compania Municipală care se ocupă de consolidarea clădirilor cu risc seismic.

"Este voinţa mea şi a majorităţii din Consiliul General ca această companie să fie desfiinţată. În general, companiile municipale au distorsionat piaţa, pentru că nu au fost create după un mecanism economic, au dat salarii care nu se cuveneau şi au atras oameni pricepuţi din alte companii de pe piaţă şi lucrul ăsta a fost şi mai pregnant în ceea ce priveşte societăţile de construcţii", a spus edilul, amintind de intenţia de a desfiinţa 21 de companii municipale.

"Ca procesul să fie mai rapid, să nu trecem prin insolvenţe, falimente, e bine să plătim datoriile înainte şi asta depinde de bugetul pe care noi o să îl votăm, în vreo zece zile de azi, astfel încât să alocăm suficienţi bani pentru a închide financiar pe zero aceste companii", a mai spus Nicuşor Dan, relatează Agerpres.ro.