MENIU

Nicuşor Constantinescu, cercetat şi pentru mită şi deţinerea a 15 cartuşe de 9 mm

Nicuşor Constantinescu, cercetat şi pentru mită şi deţinerea a 15 cartuşe de 9 mm

Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, este cercetat de DNA, în cauze desprinse din cele în care a fost trimis în judecată, recent, pentru abuz în serviciu, şi pentru mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite 15 cartuşe de 9 milimetri.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) arată, în documentele prin care l-au deferit justiţiei, pentru abuz în serviciu, pe Nicuşor Constantinescu, în 27 mai, că din probele obţinute de la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa "a rezultat că inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel nu a emis/prelungit valabilitatea şi a altor certificate de urbanism, solicitate atât de societăţile reprezentate de (....) cât şi de alte persoane".

În acest sens, anchetatorii fac trimitere la o planşă foto realizată la percheziţia efectuată la Consiliul Judeţean Constanţa, care cuprinde imagini ale înscrisurilor găsite în camera de protocol a preşedintelui CJ Constanţa - "documente care ar fi trebuit emise de inculpat, purtând semnăturile tuturor celorlalte persoane cu atribuţii, mai puţin a inculpatului".

Potrivit DNA, "din declaraţiile mai multor persoane audiate în cauză, a rezultat că motivul real al refuzul de emitere/prelungire certificate de urbanism era legat de neprimirea anumitor foloase materiale".

"Totodată, cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuate la inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, au fost identificate un număr de 15 cartuşe cu glonţ, calibru 9 mm, astfel că sunt indicii privind săvârşirea infracţiunii prev. de art. 342 din noul Cod penal", se mai arată în documentele citate.

Conform prevederilor legale menţionate, deţinerea, portul, confecţionarea, precum şi orice operaţiune privind circulaţia armelor letale, a muniţiilor, mecanismelor sau dispozitivelor acestora sau funcţionarea atelierelor de reparare a armelor letale, fără drept, se pedepsesc cu închisoarea de la unu la cinci ani.

Anchetatorii au disjuns aceste aspecte din dosarul iniţial şi vor continua cercetarea penală a lui Constantinescu şi pentru dare şi luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

În 27 mai, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, alături de el fiind deferit justiţiei directorul RAJDP Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, după ce niciunul dintre cei doi nu a s-a supus controlului Curţii de Conturi.