MENIU

Nicolăescu, despre ACCIDENTUL AVIATIC DIN APUSENI: Nu am de ce să mă simt responsabil

Nicolăescu, despre accidentul aviatic: Nu am de ce să mă simt responsabil, MS a respectat toate normele

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat joi că nu are de ce să se simtă responsabil pentru intervenția în cazul accidentului aviatic care a avut loc săptămâna trecută în Munții Apuseni, precizând că nu deține niciun fel de atribuții în acest sens și că ministerul pe care îl conduce a respectat toate normele în vigoare.

"Eu nu am de ce să mă simt responsabil, pentru că nu am niciun fel de atribuții în acest sens. Acel avion avea toate autorizările și aprobările să funcționeze", a spus ministrul, scrie Agerpres.

Întrebat dacă are ceva să îi reproșeze secretarului de stat Raed Arafat, el a răspuns: "De ce să îi reproșez? El a lucrat conform normelor care sunt aprobate, nu ne-am abătut de la nicio normă, din punctul de vedere al MS am respectat toate normele care sunt în vigoare".

Ministrul Eugen Nicolăescu a afirmat că, în momentul producerii accidentului aviatic, se afla la Guvern și că a aflat de la directorul Agenției Naționale de Transplant, Radu Deac, la cinci-zece minute după prăbușirea avionului.

"L-am contactat pe Raed Arafat — el, după cum știți, preia în asemenea situații starea de urgență, că are atribuții de serviciu delegate prin ordin de ministru. I-am dat un sms știind că este la Budapesta. Într-un sfert de oră mi-a comunicat prin sms că este adevărat ce s-a întâmplat, am verificat. Din acest moment am preluat linia de coordonare a acestei activități, din jumătate în jumătate de oră, prin sms, până când am terminat ședința, după care am plecat la Ministerul Sănătății", a mai declarat Eugen Nicolăescu.

El a spus că la minister a ținut permanent legătura cu Raed Arafat și cu fostul ministrul de Interne Radu Stroe, iar lângă el s-au aflat directorul Agenției Naționale de Transplant, Radu Deac, și profesorul Irinel Popescu.

"Cu dânșii am discutat toate variantele posibile, am luat decizia împreună cu Raed Arafat că Ministerul Sănătății nu face nicio comunicare până când nu se găsesc răniții, pentru că nu era niciun fel de problemă din partea noastră, ci IGSU trebuia să comunice până se găseau răniții. Între timp, s-a vorbit la Cluj, am asigurat cele șapte echipe de gardă care să poată să intervină dacă este nevoie. Raed mi-a comunicat că a stabilit coordonator pe fiecare mașină de ambulanță, pe fiecare mașină SMURD, că s-au dus un dispozitiv și mașina de multiple victime. La 24,00 — 0,30, nu mai știu exact, când am văzut că deja au intervenit echipele SMURD și când Raed mi-a spus că din clipa asta noi totul avem sub coordonare, am plecat către casă", a mai spus ministrul Eugen Nicolăescu.