MENIU

Nepotism într-o comună din Neamț: Primărița și-a angajat fiul în funcţia de administrator public. Reacția ANI

Primarul de la Crăcăoani, Sanda Raclariu. FOTO Facebook/Sanda Raclariu

Curtea de Apel Bacău a emis o decizie importantă în cazul unei primărițe din județul Neamț, care a promovat nepotismul fără menajamente în cadrul administrației sale publice. Concret, femeia a fost acuzată că și-a numit propriul fiu în poziția de city-manager, iar acestă decizie a fost luată în vizor de Agenția Națională de Integritate.

După câștigarea primului mandat de primar al comunei Crăcăoani, Alexandrina Raclariu a semnat o decizie care avea să producă urmări importante în cariera sa politică. Aceasta a decis să angajeze fiul său în postul de administrator public, fără a ține cont de regulile de integritate din cadrul administrației publice. Chiar dacă tânărul nu a primit salariu și nu s-a comis vreun prejudiciu, decizia primăriței a fost suficientă pentru a declanșa conflictul de interese.

Primărița a încercat să conteste decizia în instanță însă Curtea de Apel Bacău a respins cererea de revizuire a deciziei ANI.  

Sentinţa nu este definitivă şi dacă nu va fi atacată la o instanţă superioară, Alexandrina Raclariu, singurul primar Pro România din Neamţ, îşi va pierde funcţia.

„Respinge, ca neîntemeiată, cererea - astfel cum a fost completată - formulată de reclamanta Raclariu Alexandrina în contradictoriu cu pârâta Agenţia Naţională de Integritate. Cu drept de recurs – depus la Curtea de Apel Bacău - în 15 zile de la comunicare“, se precizează în soluţia din 30 octombrie, a judecătorilor băcăuani.

Dacă primarul va ataca hotărârea magistraţilor, are toate şansele să-şi ducă mandatul până la capăt, deoarece noul proces va dura câteva luni. În caz că Alexandrina Raclariu va obţine o soluţie favorabilă, va putea să candideze, în 2024, la alegerile locare, iar dacă nu, câţiva ani nu mai are dreptul de a fi aleasă într-o funcţie publică, scrie Adevărul.

Georgia Meloni a fost păcălită de doi comedianți. Crezând că vorbește cu un oficial, și-a spus părerea sinceră despre războiul din Ucraina

„În perioada exercitării mandatului de primar, a semnat dispoziţia privind numirea fiului acesteia în funcţia de administrator public al comunei, pe o perioadă de 3 ani (05 ianuarie 2021 - 05 ianuarie 2024), precum şi contractul de management aferent. Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 70, art. 71 şi art. 76 din Legea nr. 161/2003 coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1), lit. a) din O.U.G. nr. 57/2019“, transmitea ANI, pe 28 decembrie 2021.

În 4 ianuarie 2021, primarul emitea o dispoziţie prin care fiul său era angajat ca administrator public, iar a doua zi era semnat contractul de management, care prevedea coordonarea activităţii aparatului de specialitate şi a serviciilor de interes local. Numirea persoanelor în funcţia de city-manager este făcută de către primar, nefiind nevoie de organizarea unui concurs.

Primăriţa a susţinut că s-a sfătuit cu secretarul, spunându-i-se că nu sunt probleme în ceea ce priveşte conflictul de interese, iar fiul său a avut funcţia mai puţin de trei săptămâni.

„În aparatul de specialitate aveam oameni care ar fi trebuit să sesizeze că există un conflict de interese. Când mi-am dat seama, am dat dispoziţie de încetare a contractului fiului meu“, a spus edilul.

Momentul în care un trib uitat din Indonezia se ia la bătaie cu un buldozer venit să sape într-o mină de nichel