MENIU

Nebunie cu facturile Hidroelectrica. Vine tăvălugul plăților, după ce compania nu a mai emis nimic de jumătate de an

Vine tăvălugul facturilor Hidroelectrica, după ce compania nu a mai emis nimic de jumătate de an

Românii trebuie să se pregătească pentru noi plăți uriașe. Compania de stat Hidroelectrica începe să trimită clienților facturile aferente lunilor trecute, după ce nu a mai făcut acest lucru de jumătate de an.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a început să emită facturile pentru luna mai, la doar câteva zile după ce a emis și facturile pe luna aprilie.

Emiterea facturilor vine după o pauză în care compania nu le-a mai trimis clienților facturi din luna iunie, când în doar patru zile au fost emise cele pentru lunile ianuarie, februarie și martie.

Sâmbătă, 5 august, Hidroelectrica a trimis facturile pentru luna mai, după ce pe 1 august a emis facturile pentru luna aprilie.

Cu ce preț se vor vinde acțiunile Hidroelectrica

Conform companiei, aceste întârzieri au fost cauzate de implementarea unui nou soft de gestiune a clienților, dar și de modificările consecutive din legislație care au avut impact asupra modalității de calcul a energiei livrate clienților. Așadar, schimbările legislative care s-au produs în perioada respectivă au avut un impact major asupra facturilor emise, cu vârful modificărilor atins în luna decembrie când a fost introdusă, pentru două săptămâni, declarația pe proprie răspundere pentru locul principal de consum, unde să fie aplicat tariful plafonat. Cu toate acestea, decizia de eliminare a declarației pe proprie răspundere a fost luată la doar câteva zile de la intrarea în vigoare a legii care stabilea necesitatea ei.

În urma întârzierilor și a problemelor de facturare, Hidroelectrica a fost amendată cu 400.000 de lei de către ANRE. Această sancțiune a fost aplicată tocmai pentru neemiterea la timp a facturilor.

Pe data de 23 iunie, preşedintele directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea, afirma că în săptămâna respectivă au fost emise peste un milion de facturi preciza că într-o lună sau două lucrurile vor intra într-un făgaş normal.

Avocatul Gheorghe Piperea, dezvăluiri despre listarea la bursă a Hidroelectrica

“Foarte curând vom ajunge la zi. Ritmul de emitere este unul care să nu pună o presiune extrem de mare pentru consumatori de aceea există o anumită secvenţialitate cu privire la transmiterea facturilor. Ceea ce vă pot spune este că doar săptămâna asta s-au emis peste un milion de facturi.

Din punct de vedere al capacităţii tehnice, suntem funcţionali la capacitate maximă şi la parametri maximi cu noile sisteme informatice. Este o chestiune de ordin comercial în relaţia cu clienţii să nu punem o presiune foarte mare, dar într-o lună, două lucrurile vor fi practic intrate într-un făgaş normal. Sperăm să nu surprize de ordin legislativ care să ne pună în situaţia de a trebui să implementăm diverse lucruri”, a declarat, la acea dată, preşedintele directoratului Hidroelectrica.

Clienții care nu pot face față tăvălugului facturilor pot opta, pentru eșalonarea plăților, dar înainte trebuie să completeze o cerere. 

 În luna iulie, compania a listat un pachet de aproape 20% din acțiuni la Bursă, acestea făcând parte din portofoliul Fondul Proprietatea, statul român deținând în continuare 80% din acțiuni, prin intermediul Ministerului Energiei. În ciuda acestor probleme de facturare și de gestionare a clienților, Hidroelectrica rămâne cel mai mare producător de energie din România și continuă să facă investiții importante pentru a asigura o furnizare de energie electrică stabilă și corespunzătoare pentru toți clienții săi.

Hidroelectrica se listează astăzi la Bursă - Marcel Ciolacu, prezent la momentul decisiv pentru piața financiar-bancară din România

Mai multe articole despre:
hidroelectrica facturi facturi energie