MENIU

NATO promite să nu îi uite pe afganii care nu au putut fi evacuați. Mesajul lui Jens Stoltenberg pentru talibani

Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO le-a transmis afganilor care vor să fugă de regimul taliban, dar nu au putut fi evacuați, că nu vor fi uitați. Jens Stoltenberg a subliniat că aliații vor menține presiunea diplomatică pentru ca noua conducere de la Kabul să mențină aeroportul deschis, astfel încât cetățenii care se simt în pericol să poată pleca. 

”Este esenţial să păstrăm aeroportul deschis atât pentru a permite ajutorul umanitar, cât şi pentru a ne asigura că putem continua să scoatem oamenii din ţară, cei care doresc şi care nu au putut beneficia de evacuarea militară.
Suntem cu toţii angajaţi în a continua să facem mari eforturi pentru a-i scoate din ţară. Nu îi vom uita”, a declarat secretarul general al NATO într-un interviu pentru AFP.

Stoltenberg a dat asigurări că aliaţii vor menţine presiunea diplomatică asupra noilor stăpâni ai ţării pentru ca ei să permită plecarea afganilor care se simt în pericol.

Liderul NATO a felicitat Turcia, care s-a oferit să ajute la securizarea aeroportului. 
”Vom continua să lucrăm cu aliaţii NATO şi alte ţări pentru a-i ajuta pe oameni să plece. Talibanii au transmis cu claritate că vor autoriza plecările, îi vom judeca pe talibani după ceea ce spun, dar şi după ceea ce fac.
Vom utiliza mijloacele noastre de presiune politică, diplomatică şi economică pentru a face în aşa fel încât oamenii să poată pleca. Este important pentru că aliaţii NATO sunt acolo de mulţi ani”, a adăugat Stoltenberg.

Membrii Alianţei Nord-Atlantice vor examina cu atenţie ce nu a funcţionat în cadrul misiunii lor vizând instalarea în Afganistan a unui guvern şi a unei armate capabile să reziste talibanilor, a mai spus liderul NATO.

"Este una dintre întrebările dificile pe care trebuie să ni le punem, în contextul în care vom declanşa acum un proces de evaluare şi analiză pentru a trage învăţămintele în cadrul NATO. Pentru că trebuie să înţelegem mai bine ceea ce a mers prost, dar şi să ne analizăm realizările în Afganistan, în special în materie de luptă împotriva terorismului”, a mai spus Jens Stoltenberg, potrivit Agerpres.

Ultimul zbor american a decolat de pe aeroportul din Kabul luni noapte. În urma operațiunii de salvare, au fost evacuați peste 123.000 de oameni, în special personal al ţărilor aliate şi afgani care au lucrat pentru acestea.

Citește și: ”Avioane, blindate și un sistem antirachetă, distruse de armata americană, înainte de a pleca definitiv din Afganistan”

Mai multe articole despre:
nato jens stoltenberg talibani aeroport kabul