MENIU

RĂZBOIUL Năstase-Iohannis ajunge în fața judecătorilor. De la ce a pornit disputa

Adrian Năstase, fost premier al României și Klaus Iohannis, actualul președinte

Fostul premier Adrian Năstase contestă gestul președintelui Klaus Iohannis de a-i retrage decorația cu ordinul Steaua României. La finalul anului trecut, șeful statului a retras decorațiile persoanelor care au fost condamnate penal, printre care și fostul premier, relatează Realitatea PLUS. 

Contestația a ajuns la Curtea Constituțională a României după ce procesul intentat de fostul premier a fost suspendat, iar acums e așteaptă decizia judecătorilor constituționali. 

Adrian Năastase a fost decorat în anul 2002. La acel moment el era premier al României, iar ordinul Steaua României i-a fost acordat de președintele de atunci Ion Iliescu. 

Ulterior însă, președintele Klaus Iohannis a semnat decretele privind retragerea decorațiilor mai multor persoane care au fost condamnate penal. Acest lucru s-a întâmplat în decembrie anul trecut. Printre aceste persoane s-a aflat și Adrian Năastase, care a decis să conteste în instanță spunând că este discriminatorie și că contravine Constituție.

Vă reamintim că Adrian Năstase a fost condamnat definitiv în două dosare. Vorbim despre dosarul Zambaccina și dosarul Trofeul calității.