MENIU

Descoperire uimitoare. Motivul pentru care creşte numărul accidentelor rutiere

ACCIDENT cu 4 VICTIME, în Teleorman. Trei maşini, făcute zob! Traficul, BLOCAT / Foto: agerpres.ro

Schimbările climatice și nu utilizarea sporită a telefoanelor mobile ar putea fi principala cauză a unei creșteri neobișnuite a numărului de decese în accidente rutiere înregistrată în Statele Unite în urmă cu doi ani, se arată într-un studiu publicat joi, citat de Fundația Thomson Reuters.

Cercetarea susține că populația ar fi utilizat mai frecvent autovehiculele pentru a evita vremea nefavorabilă — temperaturile ridicate și ploile mai abundente — rezultând astfel o creștere a numărului de decese în accidente rutiere, scrie Agerpres.

Descoperirea contrazice părerea generalizată potrivit căreia vârful înregistrat în 2015 ar fi fost rezultatul utilizării sporite a telefoanelor mobile de către conducătorii de autovehicule.

Numărul de decese în accidente rutiere în Statele Unite a crescut cu 7,2% în 2015 față de anul precedent ajungând la 35.200 punând capăt astfel unei tendințe în scădere a acestor evenimente în ultimele cinci decenii, conform Departamentului de Transport din această țară.

De asemenea, numărul de decese în accidente rutiere a crescut cu aproape 8% în primele nouă luni ale anului 2016, conform informațiilor guvernamentale.

Prin combinarea datelor provenind din o sută cele mai dens populate comitate americane, care au înglobat informații legate de distanțele parcurse de șoferi, numărul de victime și informațiile meteorologice, cercetătorul Leon Robertson a descoperit că utilizarea autovehiculelor a crescut direct proporțional cu creșterea temperaturilor și a cantității de precipitații.

În cazul unei creșteri cu 0,5 grade Celsius, o persoană a condus cu 95 km mai mult într-un an, subliniază Robertson în studiul publicat în jurnalul academic ''Injury Prevention''.

Pe baza unor modele matematice, fostul epidemiolog din cadrul Yale University a descoperit de asemenea că un conducător de mașină sau de camion a condus cu 105 km mai mult pe an cu 2,5 cm de precipitații în plus.

În total, șoferii din zonele studiate de cercetător ar fi parcurs aproape 22 de miliarde de kilometri în plus, estimează Roberston care atenționează că tendința ar putea continua pe măsură ce clima se încălzește.

"Odată cu creșterea temperaturilor din cauza gazelor cu efect de seră din atmosferă și în lipsa unor contramăsuri de atenuare (a încălzirii globale — n.r.), numărul deceselor pe șosele probabil va crește mai mult decât este estimat'', a declarat el.

Mai multe articole despre:
accidente rutiere