MENIU

Motivare "Casa din Mihăileanu": Faptele de care este acuzat Traian Băsescu nu s-au prescris

Motivare Casa din Mihăileanu: Faptele de care este acuzat Traian Băsescu nu s-au prescris

Traian Băsescu poate fi cercetat penal de procurorii Parchetului General pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, fals în declarații și uz de fals, deoarece ancheta în dosarul "Casa din Mihăileanu" a fost suspendată în 2008, întrucât fostul președinte a beneficiat de imunitate, însă faptele nu s-au prescris.

Judecătoria Sectorului 1 a dat publicității, vineri, motivele pentru care un judecător de cameră preliminară a confirmat decizia procurorilor de la Parchetul General de redeschidere a urmăririi penale în dosarul "Casa din Mihăileanu", în care este implicat fostul președinte Traian Băsescu.

Instanța arată că, în anul 2007, a fost înregistrat un denunț al Asociației "Grupul de Investigații Politice", reprezentată de Mugur Ciuvică, prin care se solicita efectuarea de verificări cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu de către funcționarii Administrației Fondului Imobiliar și ai Primăriei Municipiului București, în legătură cu modul în care a fost închiriat, apoi înstrăinat la un preț subevaluat către Traian Băsescu imobilul situat în București, str. Ștefan Mihăileanu nr. 2, et. 1, ap. 2.

Denunțul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, dosarul fiind apoi declinat către Parchetul General.

În anul 2008, Parchetul General a dispus neînceperea urmăririi penale față de Traian Băsescu, având în vedere calitatea acestuia de președinte al României, precum și dispozițiile art. 84 din Constituția României, întrucât pe durata mandatului acestuia nu se pot efectua cercetări decât cu privire la săvârșirea infracțiunii de "înaltă trădare".

În același timp, procurorii susțineau că termenul de prescripție s-a împlinit înainte de declinarea dosarului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5.

Judecătoria Sectorului 1 susține însă că "a dispărut cauza care a împiedicat desfășurarea urmăririi penale", întrucât Traian Băsescu nu mai ocupă funcția de președinte de la sfârșitul anului 2014.

De asemenea, în conformitate cu art. 128 C.pen. din 1968, precum și cu art. 156 C.pen. din 2009, termenul de prescripție al răspunderii penale se suspendă pe timpul cât o dispoziție legală sau o împrejurare de neprevăzut ori de neînlăturat împiedică punerea în mișcare a acțiunii penale sau continuarea procesului penal.

"Judecătorul de cameră preliminară constată că o astfel de cauză a fost aplicabilă în prezenta cauză în perioada 2004-2014, timp în care numitul Traian Băsescu a beneficiat de imunitate prezidențială", se arată în motivare.

"În același timp, analizând jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului (cauza Stoianova și Nedelcu contra României), judecătorul de cameră preliminară consideră că redeschiderea urmăririi penale nu este inechitabilă, raportat la durata procesului, întrucât domnul Traian Băsescu nu a fost înștiințat în niciun moment cu privire la existența unei 'acuzații penale', nu a fost audiat în cauză, mai mult, în dosar nu a fost administrat nici măcar un act de urmărire penală cu privire la existența sau nu a infracțiunilor de care sus-numitul este acuzat. Totodată, așa cum rezultă din adresa Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Secția de Urmărire Penală și Criminalistică nr. 13439/5990/2007 din 6 noiembrie 2007 (f.27 d.up.) ca răspuns la adresa nr. 1909295/23.10.2007 a Secției 17 Poliție (f.14 d.up), nu au fost efectuate cercetări cu privire la modul în care a fost închiriat și ulterior înstrăinat imobilul situat în București, str. Ștefan Mihăileanu nr. 2, sector 2 într-un alt dosar de urmărire penală", se mai precizează în documentul instanței.

Pentru aceste motive, Judecătoria Sectorului 1 a constatat legalitatea și temeinicia ordonanței Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și va confirma redeschiderea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, uz de fals și fals în declarații.

În anul 2002, pe vremea când era primar general al Capitalei, Traian Băsescu a primit dreptul de a sta cu chirie într-o vilă de pe strada Ștefan Mihăileanu, după care, în 2003, el a depus o cerere pentru a cumpăra un apartament din imobil, pentru suma de 19.000 de dolari, cerere aprobată de Primăria Capitalei.

Traian Băsescu a fost acuzat atunci că nu avea dreptul să cumpere o locuință de la stat, pentru că avusese în proprietate o casă achiziționată în București în 2002, pe care o donase fiicei sale.