MENIU

Mostă de "eficienţă" CFR Marfă: cum arunci pe apa sâmbetei 130 de milioane de euro (VIDEO)

În timp ce în mai toate statele europene tirurile sunt transportate pe calea ferată, CFR Marfă a reuşit să compromită un astfel de proiect, intitulat RO-LA, după ce a risipit 130 de milioane de euro. Managerii CFR n-au făcut niciun studiu de piaţă, altfel ar fi descoperit înainte să arunce banii pe apa sâmbetei, că transportatorii nu-și vor lăsa mașinile pe calea ferată, din motive cât se poate de simple: o călătorie din nordul până în sudul țării, pe calea ferată, costă și durează de două ori mai mult decât pe șosea.

CFR Marfă a investiti în programul RO-LA 130 de milioane de euro, bani cu care a cumpărat 160 de vagoane pentru transportul TIR-urilor, dar n-au fost folosite niciodată. În iulie 2018, într-o prezentare menită să-i convingă pe transporatori că tirurile pot fi cărate pe calea ferată, CFR a încărcat 20 de camioane sunt încărcate pe 20 de vagoane speciale și transportate de la granița cu Ucraina până la granița cu Bulgaria.

A fost un eşec previzibil. În condiţiile în care viteza de deplasare este ridicol de mică, riscurile ca marfa sau camionale eăs nu ajungă intacte la desinaţie sunt mari, iar costurile la fel, transportatorii n-au fost deloc atraşi de programul RO-LA.

Practic, CFR cere cât nu face. Pentru o călătorie de la Siret la Giurgiu, CFR Marfă cere 420 de euro, deși pe șosea același transport costă 250 de euro. Aceeași călătorie pe calea ferată durează 15 ore, iar pe șosea 10.

În aceste condiții, transportatorii s-au retras din proiect. Contactați de reporterii Realitatea TV, oficialii CFR susțin că fac eforturi pentru a eficientiza proiectul pe care l-au inițiat acum 15 ani. Atunci CFR a cumpărat 160 de vagoane specializate cu 130 de milioane de euro. N-au fost folosite însă niciodată. Azi, doar 40 mai pot fi folosite, pentru restul, garate la stația Videle, a expirat Revizia Periodică.

Urmăriţi un reportaj Realitatea TV.

Sindicatele din CFR: ”Rectificarea bugetară, iresponsabilă. Falimentul căii ferate e aproape”

Mai multe articole despre:
CFR