MENIU

Moş Nicolae. Ce trebuie să faci în seara din ajunul Sf. Nicolae pentru a avea noroc

Moş Nicolae. Ce trebuie să faci în seara din ajunul Sf. Nicolae pentru a avea noroc

MOŞ NICOLAE 2018. Sf NICOLAE 2018. În această seară, facem cadouri, dăruim, ne pregătim pentru sărbătorirea de mâine a Sfântului Nicolae. În acest articol vă oferim o serie de tradiţii, obiceiuri, superstiţii şi credinţe populare despre acest Ajun.

MOŞ NICOLAE 2018. De Sfântul Nicolae se aduc în casă crengi de pomi fructiferi şi se pun în apă, lângă icoane, ca să înflorească până de Anul Nou. Iar dacă aceste crenguţe vor înflori până când anul se sfârşeşte, anul care vine va fi unul roditor Nuiaua este şi o ameninţare pentru copiii care nu au fost cuminţi peste an.

Sf Nicolae 2018. Cele mai frumoase pe care să le trimiţi sărbătoriţilor

MOŞ NICOLAE 2018. Povestea lui MOŞ NICOLAE

MOŞ NICOLAE 2018.  În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii au ghetuţe lustruite, deoarece Moş Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri de au fost cuminti. Lui Moş Nicolae îi este de ajuns o privire pe geam ca să vadă cine a fost cuminte. Moş Nicolae apare pe un cal alb, ajută pe toţi cei nevoiaşi, orfani şi văduve, salvează corăbierii de la înec, protejează soldaţii pe timp de război.

Sf NICOLAE 2018. În credinţa populară Sfântul Nicolae mai este cunoscut şi sub numele de Sân-Nicoară. Se spune că el păzeşte soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el pentru a ajunge la tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără căldură şi fără lumină.

MOŞ NICOLAE 2018.  În unele zone ale ţării, în ziua de Sfântul Nicolae oamenii aduc în casă crenguţe de pomi fructiferi pe care le păstrează în apă lângă icoane ca să înflorească până de Anul Nou. Iar dacă aceste crenguţe vor înflori până când anul se sfârşeşte, anul care vine va fi unul foarte roditor şi plin de satisfacţii.

Sf NICOLAE 2018. În alte regiuni fetele se adună în ajunul sărbătorii pentru a face plăcinte, iar seara, la ora nouă fix, flăcăii năvălesc peste ele şi petrecerea începe.

MOȘ NICOLAE. Povestea Sfântului Nicolae: De ce se pun dulciuri în ghetele copiilor cuminți?

În zona rurală, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în cete, îşi aleg gazda în casa căreia repetiţiile pentru colinda de Crăciun şi de Anul Nou vor avea loc.

MOŞ NICOLAE 2018. În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe în adevăratul sens al cuvântului iarna. În această zi Moşul îşi scurtură barba sură şi începe să ningă. Iar daca nu ninge înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit.

În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii ştiu că trebuie ca ghetuţele sau cizmuliţele lor să fie lustruite, deoarece Moş Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri celor cuminţi. Copiii neascultători primesc o nuieluşă, menită să îi atenţioneze şi să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinţii şi bunicii lor. Pentru Moş Nicolae este suficient să se uite prin ferestre pentru a-şi da seama dacă un copil a fost cuminte sau rău.

MOŞ NICOLAE 2018. Chiar dacă Moş Nicolae este mereu grăbit să ajungă la copiii din întreaga lume, acesta îşi face timp să asculte şi dorinţele fiecărui copil în parte. Conform tradiţiilor româneşti, Moş Nicolae apare pe un cal alb, făcând astfel trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii, ajută pe toţi cei nevoiaşi, orfanii şi văduvele, este stăpânul apelor şi salvează corăbierii de la înec, protejează soldaţii pe timp de război.

MOŞ NICOLAE 2018. Cerurile de deschid în noaptea Sf. Nicolae

Conform tradiţiei populare, în nopţile sfinţite de sărbători, când cerurile se deschid şi pentru noi, muritorii de rând, se spune că preţ de o secundă Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului.

MOŞ NICOLAE 2018. În Europa, în preajma secolului al XII-lea, ziua de Sfântul Nicolae a devenit atât ziua darurilor, cât şi a activităţilor caritabile.

Sfântul NICOLAE. Ce să NU faci sub nicio formă în ziua acestei mari sărbători

La nemţi, tradiţia sărbătoririi lui Moş Nicolae a apărut prin îmbinarea imaginii creştine a Sfântului cu o figură păgână. Acesta este văzut de către germani ca un bătran cu un sac în spate şi o nuieluşă în mână. Pe lângă ghetuţele pe care copiii şi le pregătesc minuţios pentru venirea Moşului, aceştia scriu în ajun o scrisoare în care apar toate dorinţele lor, dar şi câţiva morcovi pentru caii moşului. Mai mult, Sfântul Nicolae are mereu cu el o carte în care sunt trecute toate faptele copiilor, fie ele bune sau rele. Iar dacă cei mici nu au fost mici, ei primesc nuieluşe, cartofi sau cărbuni. În unele părţi ale Germaniei, copiii se îmbracă în Moş Nicolae şi colindă toate casele vecine în timp ce gazdele le oferă dulciuri.

MOŞ NICOLAE 2018. De Moş Nicolae, copiii cuminţi primesc dulciuri şi jucării, iar cei răi, nuieluşe. Aşa auzeam în copilărie de la părinţii noştri. Acum, la vârsta maturităţii, ne re-amintim nostalgic de acele seri minunate când ne pregăteam cizmuliţele... Moş Nicolae venea în fiecare an, punctual, cu aromele primelor portocale care înmiresmau zilele de iarnă ale copilăriei noastre.

MOŞ NICOLAE 2018. Mos Nicolae vine in fiecare an cu aroma primelor portocale

Mai multe articole despre:
Moş Nicolae Nicolae Sfântul Nicolae sf nicolae