MENIU

Momentul istoric din astronomie: cum arată nașterea unei stele

Oamenii de știință au folosit cel mai puternic telescop din lume pentru a asista, în premiră, la nașterea unei planete. Tot acest spectacol fascinant a fost fotografiat cu ESO's Very Large Telescope (VLT) din deșertul Atacama, Chile.

Noua planetă se numește PDS 70b și se află la peste 370 de ani lumină distanță de Pământ. Însă, descoperirea acesteia nu ar fi fost posibilă fără echipa de cercetători de la Institutul Astronomic „Max Plank". Aceștia au descoperit-o în timp ce lucrau la proiectului European Southern Observatory.

De asemenea, instrumentul Shpere al telescopului le-a fost de mare folos cercetătorilor, deoarece le-a oferit posibilitatea de a măsura luminozitatea planetei.

Astronomul Adam Kraus spune că realizarea este extrem de importantă, fiind prima dată când oamenii de știință pot vedea exact cum se formează o planetă, din norul de praf care înconjoară steaua în jurul căreia orbitează.

Cercetătorii au asistat la nașterea unei planete

Din cauza unui nor de praf produs de noua planetă PDS 70b, cercetătorii nu mai pot urmări momentan formarea planetei, însă aceștia au reușit să facă o serie de analize în baza ultimei fotografii surprinse de VLT.

Astfel, au descoperit că regiunea întunecată din centrul imaginii este acolo datorită unui filtru care blochează lumina orbitoare a stelei și le permite astronomilor să detecteze obiectul ceresc.

De asemenea, cercetătorii estimează că aceasta se află la aproximativ trei miliarde de kilometri de steaua sa centrală. Ca să îți faci o idee, este vorba de aceeași distanță care se află și între Uranus și Soare.

Și chiar dacă este departe de steaua sa, în mod bizar, gigantul de gaz are o masă de câteva ori mai mare decât Jupiter și o temperatură ce depășește 1000 de grade Celsius.

„După mai mult de un deceniu în care am depus eforturi pentru a construi această mașinărie high-tech, Sphere ne permite să culegem recolta prin descoperirea PDS 70b", a declarat Thomas Henning, directorul Institutului Max Planck și liderul echipelor de cercetare.

Sursa

Mai multe articole despre:
astronomie stea cercetare ştiinţă